2023 - Luuk Gruwez

Vlaamse schrijvers
01/11/2023 - 30/11/2023
Luuk gruwez

Luuk Gruwez (1953) is een Vlaamse prozaschrijver en essayist, maar in de eerste plaats dichter.

Gruwez brak reeds in 1985 door met de dichtbundel De feestelijke verliezer. Daarop volgende bundels Dikke mensen en Vuile manieren werden meermalen bekroond. In 1996 verscheen Bandeloze gedichten, een ruime bloemlezing van herziene gedichten uit de periode voor Vuile manieren. Zijn recentste poëziebundels zijn Bakermat (2018) en Balts (2023).

Sinds 1992 publiceert Gruwez ook min of meer autobiografisch proza: Het bal van opa Bing (1994) ontving de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste prozadebuut. Voorjaar 2020 verscheen het egodocument Het land van de handen in de prestigieuze reeks Privé-domein van De Arbeiderspers, een vervolg op Het land van de wangen uit 1998. In 2016 verzamelt hij zijn essays en brieven over poëzie en aanverwante zaken in het boek Ik wil de hemel en ik wil de straat.

Tijdens zijn residentie in het Maison Dora Maar in het Provençaalse dorp Ménerbes, ooit het huis van Picasso’s geliefde Dora Maar, werkt hij aan een brievenboek met als werktitel De glazen man. Daarover schrijft hij: ‘Het zal brieven van autobiografische aard bevatten die in hoofdzaak aan vrouwen zijn gericht en waarmee ik schrijvenderwijs de glazen man die ik aanvankelijk ten tonele voer zie op te vullen tot hij zichtbaar wordt.’ In november leest Gruwez ook voor uit eigen werk op een literatuurfestival dat plaatsvindt in de dorpen rond Ménerbes.