2023 - Alara Adilow

Buitenlandse auteurs
01/11/2023 - 27/11/2023
2023b alara adilowc Bob Bronshoff

Alara Adilow (1988) is een Nederlandse dichter van Somalische afkomst.

Alara Adilow publiceerde poëzie in o.a. De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade, columns voor Standaard der Letteren en Lilith, en korte verhalen in De Gids, Tirade en op Papieren Helden. In 2022 was ze gastschrijver bij het Vlaamse literaire tijdschrift nY, won ze de El Hizjra-prijs voor proza en werd ze geselecteerd voor The Public in Residence voor de queer- en transgendergemeenschap in Museum Arnhem.

Met haar dichtbundel Mythen en stoplichten (2022) schreef ze een van de opvallendste debuten van de afgelopen jaren. 'Een onverschrokken debuut’, zei de jury die haar bundel over haar transformatie van man naar vrouw bekroonde met de Vlaaamse Herman de Coninckprijs 2023. De bundel is ook bekroond met de C. Buddingh'-prijs 2023 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. In 2023 is ze geselecteerd voor het Podiumfonds traject Nieuwe stukken en werkt ze samen met coach Neske Beks aan een toneelstuk.

Ze was onder meer te gast op het Passa Porta Festival en Crossing Border en werkt tijdens haar residentie in Brussel aan een eerste roman.

Foto (c) Bob Bronshoff