2023 - Rudi Meulemans

Vlaamse schrijvers
01/11/2023 - 30/11/2023
Rudi Meulemans c Anneleen Hermans kl

Rudi Meulemans (1963) woont en werkt in Antwerpen. Hij leidde al 25 jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade toen hij zich volledig op het schrijven toelegde.

Een selectie van Meulemans’ toneelstukken verscheen in de bundel Verzameld. Over Caravaggio, Darwin, Manet, Bacon, Sontag, Mapplethorpe en anderen (uitg. Vrijdag, 2012). In 2017 werd zijn literaire non-fictiedebuut Voorbij de grenzen. Een reis door een verborgen schrijversleven (uitg. Hollands Diep) jubelend ontvangen, net als het daaropvolgende Een ander leven. Mijn reis in de voetsporen van Vita Sackville-West, Harold Nicolson en James Lees-Milne (De Bezige Bij, 2020). In 2023 verscheen De man met de panamahoed, een reis door de twingtigste eeuw aan de hand van het leven van de intellectuele dandy Harry graaf Kessler.

In deze eerste boeken ging Rudi Meulemans op zoek naar wat de relatie van kunst kan zijn met, achtereenvolgens, seks, maatschappij en politiek. Tijdens zijn residentie in het schrijversappartement aan het Spui in Amsterdam werkt hij aan een nieuw boek over de relatie tussen plaatsen en kunstenaars, over hoe de stad kunstenaars kan veranderen en over hoe, omgekeerd, kunstenaars de stad kunnen veranderen.

Deze residentie werd mogelijk gemaakt dankzij een uitwisseling tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en Passa Porta.

Zie ook de website van de auteur.

Foto: Anneleen Hermans