2024 - Karianne Trudeau Beaunoyer

Buitenlandse auteurs
08/01/2024 - 04/03/2024
Karianne Trudeau Beaunoyer Le Quartanier Justine Latour

Karianne Trudeau Beaunoyer is een Quebecse schrijfster die in 1991 werd geboren in Montréal, waar zij woont, schrijft en lesgeeft. Tijdens haar residentie bij Passa Porta werkt zij aan een literair essay over mensen die uit hun sociaal-economische klassen wisten te ontsnappen.

Zij publiceerde onder meer het bekroonde Je suis l'ennemie (Le Quartanier, 2020), een poëtische autofictie, geïnspireerd door de manier waarop de kindertijd soms de werkelijkheid vervormt en heruitvindt. Ze behaalde een doctoraat aan de Université de Montréal met een verhandeling over literaire zelfportretten, getiteld La lumière produit du noir.

Tijdens haar schrijfresidentie in Passa Porta werkt Karianne Trudeau Beaunoyer aan Perdre la tête, een literair essay waarin ze stadslegendes en persoonlijke verhalen vermengt om de dubbelzinnige houdingen van mensen die uit hun sociaal-economische klasse ontsnappen te onderzoeken. De legende van het Brusselse ‘Melkboerinnetje’, een beeld in de Boterstraat, encyclopedische feiten over de cryptologie van Abraham en Torok, maar ook rechtszaken tegen spiritisten die van fraude werden beschuldigd en de filosofie van de Gaga-beweging kruisen elkaar met persoonlijke anekdotes, literaire voorbeelden en sociologische studies. In Perdre la tête denkt de auteur na over de sociale hiërarchieën die de waarde en waardigheid bepalen die aan sommige levens wordt toegekend en aan andere wordt ontzegd.

Deze residentie werd mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen Passa Porta, de Fédération Wallonie-Bruxelles en de Conseil des Arts et des Lettres du Québec.

Zie ook haar persoonlijke website.