Ali Smith

za 30.03.2019
17:00 - 18:00

Als de term ‘Nobelprijs’ valt, is de naam ‘Ali Smith’ nooit veraf. De schrijfster doet de geruchten met haar ambitieuze seizoenenvierluik alleen maar meer gonzen. Op het Passa Porta Festival praat ze met Annelies Beck over deel drie, Lente, dat tijdens het festival verschijnt.

Literaire politiek, politieke literatuur

Vier seizoenen, vier romans, vier politieke fenomenen. Met haar nieuwste project legt Ali Smith de lat voor zichzelf en collega auteurs hoog: een kwartet seizoensgebonden romans, telkens over een groot politiek onderwerp van onze tijd. De opzet is eenvoudig, de uitwerking ambitieus en het resultaat verbluffend.

Ali Smith Autumn

Met Herfst schreef Smith een verhaal over een unieke vriendschap en de troostende kracht van kunst tegen de achtergrond van de Brexit. In Winter legde ze familiebanden, Donald Trump en fake news onder de loep. Het werk werd in 2018 – als eerste roman in tien jaar tijd! – genomineerd voor de Orwell Prize, de prijs voor het beste politieke boek.

Hors catégorie

Speels én serieus, experimenteel én toegankelijk. Het werk van Ali Smith staat op eenzame hoogte. In 2018 peilde de Times Literary Supplement meer dan tweehonderd Britse schrijvers, academici en recensenten naar ‘The New Elisabethans’, oftewel de beste Britse auteurs van het moment. Helemaal bovenaan dit lijstje – nog boven Kazuo Ishiguro en Hilary Mantel – prijkte de naam Ali Smith. Geen wonder dus dat Smith al jaren getipt wordt als toekomstig Nobelprijswinnaar.

Ali Smith (1962) debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Free Love and other stories. Sindsdien publiceerde ze nog vier verhalenbundels, de essaybundel Artful en acht romans, waaronder Hotel World, The Accidental en How to Be Both. Haar werk haalde tot vier keer toe de shortlist van de Man Booker Prize en werd veelvuldig bekroond, o.a. met de Bailey’s Women’s Prize for Fiction, de Costa Book Awards en de Whitbread Novel of the Year.

signeersessie

Na afloop van het programma signeert Ali Smith haar boeken, om 18u in La Bellonne. De boeken zijn ook ter plaatse te koop.

Passa Porta, Prometheus, Pelckmans Distributie, La Bellone

Foto Ali Smith © Christian Sinibaldi

Binnenkort bij