Boon Apart – Tom Lanoye en Geert Buelens in gesprek met Bent Van Looy

zo 26.03.2023
13:30 - 14:30
BOON1 Tom Lanoye Geert Buelens

Categorie

interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het nederlands

Een jaar lang heeft de jury van de Vlaamse Boon literatuurprijs een massaal aantal inzendingen gelezen. Uit meer dan 800 inzendingen stelden ze een shortlist samen voor fictie én non-fictie. Vijf schrijvers die kans maken op de Boon en een bedrag van 50 000€. Gastheer Bent van Looy stelt dit kruim van de hedendaagse Nederlandstalige literatuur op het Passa Porta Festival aan u voor.

In de eerste Boon Apart ontvangen we twee gevestigde waarden uit heel uiteenlopende disciplines. Voor zijn eerste historische roman vond Tom Lanoye de inspiratie in zijn andere grote literaire passie: het toneel. Als volleerd theaterdier draagt hij een fragment voor uit De Draaischrijf om daarna met Bent Van Looy in gesprek te gaan over deze grootse oorlogsroman.

Dit is de eerste historische roman die ik ooit geschreven heb, dus ik moest me serieus gaan inwerken. Ik heb een jaar lang rondgehangen met mensen die ouder zijn dan de generatie van mijn ouders.
Tom Lanoye 

In zijn beklemmende essay Wat we toen al wisten: De vergeten groene geschiedenis van 1972 laat Geert Buelens aan de hand van films, televisieseries, romans, stripverhalen, nieuwsberichten en officiële rapporten uit 1972 zien wat we toen al wisten over de schade die we aanrichten op onze planeet, wat we ervan geleerd hebben ook – en vooral…wat niet.

over de gasten

Tom Lanoye (1958) is dichter, columnist, theaterauteur, scenarist en een van de meest gelezen romanciers van ons taalgebied. Zijn oeuvre wordt vertaald (en gespeeld) in meer dan vijftien talen en mocht vele prijzen ontvangen, waaronder de Constantijn Huygensprijs en de Gouden Ganzenveer. Zijn historische roman De draaischijf , een verhaal over oorlog, collaboratie en ambitie, werd genomineerd voor de Boon.

Geert Buelens (1971) is naast hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht, ook dichter en essayist. De dichtbundel waarmee hij in 2002 debuteerde, Het is, werd bekroond, alsook zijn overzichtswerk Van Ostaijen tot heden. Met Europa Europa won hij de ABN AMRO Bank Prijs en zijn cultuurgeschiedenis De jaren zestig ontpopte zich tot een bestseller. Zijn genomineerde boek, Wat we toen al wisten – de vergeten groene geschiedenis van 1972, is een beklijvend essay over de klimaatcrisis.

Gastheer Bent Van Looy (1976) is muzikant, kunstenaar en presentator. In 1998 won hij met Das Pop Humo’s Rock Rally. Sinds 2013 volgden ook drie solo albums, waaronder Pyjama Days en Yours Truly. Hij bracht met Mijn Parijs een ode aan de stad waar hij jaren woonde en bereidt momenteel een gids voor over die andere geliefde stad, Amsterdam. Bent exposeerde reeds in S.M.A.K. Gent, BOZAR Brussel en Gallery Sofie Van De Velde. Naast dit alles is hij ook de immer doortastende presentator van het kunst- en cultuurprogramma Culture Club.

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

Org. Passa Porta


Foto's : Tom Lanoye © Arthur Los, Buelens Geert © Bob Bronshoff

Binnenkort bij