Brussels International: The City Next Door - Rua Breathnach & Guests
Locaties
Categorie
Kostprijs
Taal
Van de Iers-Brusselse schrijver en theatermaker Rua Breathnach verscheen vorig jaar het lange prozagedicht The City Next Door, een poëtisch verslag van een lange wandeling door Brussel. Dat gedicht geeft nu aanleiding tot een meerstemmige, meertalige en geïllustreerde poëzieperformance waarvoor ook Tom Buron, Awatif Abdellah, Francesca Spinelli, Francesco Italiano, Geert van Istendael, Moïse Ilunga Shambuyi en Rémi Beelprez hun stem lenen.
Welcome stranger
Rua Breathnach is de auteur van de twee eenakters Rondo en Avenida, die uitkwamen bij Editions Bomarzo in Brussel. Zijn stuk Welcome to the Stranger ging in 2018 in première op het Skibbereen Arts Festival in Cork in 2018, en zijn kort verhaal The Bridge werd in 2019 opgenomen in de Bristol Short Story Prize Anthology 2019. In 2020 publiceerde de Brusselse uitgeverij MaelstrÖm reEvolution zijn grote prozagedicht The City Next Door.
Onverschillige stad
The City Next Door is de neerslag van een denkbeeldige poëtische wandeling door het hedendaagse Brussel, met haltes in Anderlecht en Molenbeek. “The city that welcomes you into her arms / The indifferent city / The city that leaves nobody indifferent” liet ook hem niet onverschillig.
Brusselse talen
De editie van het prozagedicht die eind 2020 verscheen bij uitgeverij maelstrÖm reEvolution bevatte ook al vertaalde stukken in het Lingala, het Frans, het Turks, het Italiaans, het Roemeens, het Brussels, het Nederlands, het Iers, het Duits en het Grieks. Voor deze unieke lezing op het Passa Porta Festival voegen we daar nu ook het Marokkaans Arabisch of Derija aan toe.
Zie ook ruabreathnach.com
Passa Porta, Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna
foto the city next door © eugénie herbreteau
foto rua breathnach © john minihan
Binnenkort bij

Lost and Found : Judith Schalansky
Judith Schalansky schreef met Inventaris van enkele verliezen een intrigerend boek vol verhalen over dingen die er niet meer zijn. Van de witte neushoorn tot een film van Wilhelm Friedrich Murnau. Ze gaat in gesprek met Karen Billiet.

Technologie van tederheid : een poëtisch toevluchtsoord
Een geluidscollage en meertalig videogedicht. Kijk en luister naar de fluisterende bewegingen van lichamen en van water, naar een rivier van stemmen die stroomt op het ritme van de stad, en naar stadsverhalen die door de boulevards met elkaar worden verweven.

Women and Power: the power of the pussy
‘In welk keurslijf dwingen we vrouwen?’ De ‘Wilde Wijven’ in Heleen Debruyne en Sofie Vandamme vragen het aan Rachida Lamrabet, en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schuift auteur Mia Kankimäki aan.