Claire-Louise Bennett in gesprek met Ruth Joos

do 02.06.2022
20:00 - 21:30
Claire Louise Bennett c mark walsh LR

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Claire-Louise Bennett werd met haar debuut, de verhalenbundel Pond, meteen de hemel in geprezen. Nu is er haar langverwachte tweede, Kassa 19. Een dwarse roman over een lezend leven. Ruth Joos, fan van het eerste uur, gaat in gesprek met de Britse schenenschopper.

Writers’ writer?

Claire-Louise Bennett haat labels. Ze heeft lak aan de term cultschrijver en kan zich vaak zelfs niet vinden in de term ‘schrijver’. Het is dan ook met enige aarzeling dat we Bennett zouden omschrijven als writers’ writer, al valt op dat ze door collega’s als Deborah Levy, Karl Ove Knausgård en Chris Kraus op handen wordt gedragen.

Haar eerste boek zou een theaterstuk worden, tot Bennett zich realiseerde dat ze niet van het theater of acteurs houdt. Ze herschreef het stuk tot een kort verhaal waarmee ze de White Review Short Story Prize won. Vervolgens bleef ze er verhalen aan toevoegen, tot het wonderlijke Pond ontstond. ‘Bennetts taal is een sierlijke en uitgesponnen reactie op al die ingetogen minimalisten, en ik ben er gek op', schreef Jon McGregor in The Guardian.

Kassa 19

Haar nieuwe roman, Kassa 19, is een tomeloze ode aan de verbeelding, het schrijven én het lezen. In een arbeidersstadje ten westen van Londen krabbelt een schoolmeisje, betoverd door de eerste vonken van haar verbeelding, verhalen achter in haar schoolschrift. Terwijl ze opgroeit verandert alles en iedereen in brandstof voor haar vurige talent.

De grote Russische man in de oude kastanjebruine auto die rondzwalkt in de supermarkt waar ze als caissière werkt en die haar een exemplaar toestopt van Voorbij goed en kwaad. De toenemende stapels met andere boeken waarin ze zichzelf verliest en vindt.

‘Dit boek staat vol andere boeken. Als je alle boeken zou lezen die in dit boek vermeld staan, ben je een half lezend leven verder’
Ruth Joos in Brommer op zee

De opwinding waarmee Bennett personages en scenario’s oproept, wordt geëvenaard door de vreugde waarmee ze haar eigen weg door de wereld creëert.

over de gasten

Claire-Louise Bennett is de auteur van Pond, dat op de shortlist stond van de Dylan Thomas Prize. Haar verhalen en essays zijn gepubliceerd in The New York Times Magazine, Harper’s en andere tijdschriften. Ze woont en werkt in Gallway, Ierland.

Ruth Joos is radio- en televisiemaker. Haar radioprogramma Joos werd door velen in het hart gesloten. Inmiddels presenteert ze om de week De ochtend en is ze sinds 2021 samen met Wilfried de Jong het gezicht van het VPRO-boekenprogramma Brommer op zee.

‘Ik viel in Kassa 19 en wilde er niet meer uit klimmen. Het is prachtig – ik weet niet goed waarom, en dat maakt het alleen nog maar prachtiger.’
Roddy Doyle

Organisatie: Passa Porta, Koppernik

foto © Mark Walsh

Binnenkort bij