Daniel Kehlmann

zo 04.11.2018
20:00 - 21:30
Daniel Kehlmann © Billy Hells 2
Laatste tickets

Locaties

Passa Porta

Categorie

Interview, Lezing

Kostprijs

VVK: €8/6 Kassa: €10/8

Taal

in het Engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Passa Porta trakteert je op een primeur! Sinds de Duits-Oostenrijkse schrijver Daniel Kehlmann Berlijn verruilde voor New York is hij een zelden geziene gast op Europese podia. Passa Porta wist hem niettemin te strikken voor een gesprek over Tijl. In zijn nieuwste roman gaat Kehlmann de historische toer op, voor het eerst sinds zijn internationale bestseller Het meten van de wereld.

Ster der letteren

‘Mijn favoriete Duitse romanschrijver’, zei Ian McEwan over Daniel Kehlmann. Of Kehlmann die aanprijzing nog nodig had, valt te betwijfelen. Zijn zesde roman, Het meten van de wereld, verscheen in 46 landen en ging 8 miljoen keer over de toonbank. Zijn werk is onder meer bekroond met de Candide-prijs, de WELT-literatuurprijs, de Kleist-prijs en de Thomas Mann-prijs. Kehlmann schrijft ook poëzie en theaterteksten. Intussen struikelen de grootste theater- en operahuizen over elkaar om Kehlmann binnen te halen, en van zijn novelle You Should Have Left wordt momenteel een film gemaakt met Hollywoodsterren Kevin Bacon en Amanda Seyfried.

Tijl

In zijn nieuwe roman Tijl neemt Daniel Kehlmann je mee naar de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), een van de bloederigste conflicten op Duits grondgebied. Gids van dienst is Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur.

Tijl staat er alleen voor wanneer zijn vader, een arme molenaar met interesse voor zwarte magie, door de Kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten. Hij trekt door Europa, dat geteisterd is door godsdienstoorlogen en waar iedereen van huis en haard is verdreven.

Zo ook Frederik van Bohemen, de 'Winterkoning', die na een koningschap van slechts één winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz – net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Het verhaal is allesbehalve een droge opsomming van historische feiten. Kehlmann gaat verder op het elan van Het meten van de wereld en creëerde met Tijl een moderne episoden roman vol verrassende personages en inzichten, opgetekend in loepzuiver proza.

‘Een duistere, maar betoverende roman over de nar Tijl Uilenspiegel, die nu geplaatst wordt tegen het decor van de gruwelen van de Dertigjarige Oorlog in Duitsland. Kehlmann is een groots verteller.'
Knack
‘Het beste boek dat hij heeft geschreven. Een brutaal, modern, romantisch epos.’
Der Spiegel
Passa Porta, L&M Books, Querido
Foto©Billy & Hells