De ontdekking van de poëzie l

zo 31.03.2019
10:30 - 11:30
Ontdekking Van De Poezie 1

Locatie

Beursschouwburg

Categorie

Poëzie

Taal

in het Nederlands en Frans

Wanneer wordt een dichter dichter? Welke teksten, welke ervaringen zorgen ervoor dat de poëzie je raakt, en je vervolgens ook zelf gaat dichten? Met andere woorden, hoe ga je van lezer naar poëet? Acht dichters leggen hun eigen metamorfose bloot via nieuwe en oude gedichten, van sonnet tot slam. In deze sessie zijn Karel Logist, Charlotte Van den Broeck, Zaïneb Hamdi en Anna Borodikhina aan het woord.

Vervellen tot dichter

In een nieuw gedicht, speciaal voor het festival geschreven, doen vier Vlaamse en vier Franstalige Belgische dichters hun eigen ontdekking van de poëzie en hun verwording tot poëet uit de doeken. Ze lezen hun tekst in primeur voor, in combinatie met andere gedichten van eigen hand of van dichters die ze bewonderen.

Tijdens deze gevarieerde double bill maak je de genese van poëzie mee vanop de eerste rij, ontdek je de rijkdom van hedendaagse poëzie en maak je kennis met een fijne schare Belgische dichters van verschillende generaties. Je neemt de nieuwe gedichten na afloop bovendien mee naar huis!

Over de dichters

Karel Logist Conbekend2019

Karel Logist (1962) publiceerde meer dan 15 poëziebundels, zoals Force d’inertie (Prix du Parlement de la Communauté française 1997), J’arrive à la mer (Prix Marcel Thiry 2005), de bloemlezing uit eigen werk Tout emporter, met een voorwoord van Liliane Wouters (Prix François Coppée de l’Académie française 2008), en Desperados (Prix SCAM 2013). Zijn poëzie is als een open vraag, nooit beschuldigend of choquerend. Naast zijn werk als dichter, leidt Logist schrijfworkshops en werkt hij in de bibliotheek van de universiteit van Luik.

Charlotte Van Den Broeck A5 3079 Koenbroos

Charlotte Van den Broeck (1991) zoekt op het podium naar de zegbaarheid en beleving van poëzie. Ze debuteerde in 2015 met Kameleon (Arbeiderspers), bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. In 2017 verscheen haar tweede bundel, Nachtroer (Arbeiderspers), waaruit een verlangen naar verdwijnen spreekt. Deze titel werd door Kim Andringa in het Frans werd vertaald (Nochtambulations, éd. Tétras Lyre, coll. De Flandre, 2019).

Zaineb Hambi

Zaïneb Hamdi (1989) werd geboren in Luik en woont in Brussel. Naast dichteres is zij ook grafisch ontwerpster. Bij uitgeverij Tétras Lyre verscheen in 2017 haar opgemerkte eerste bundel Fils d’Arabe, waarin ze op heel eigengereide wijze thema’s als identiteit, cultuur en geloof onderzoekt.

Anna Borodikhina 2 Low Res

Anna Borodikhina (aka Anna Khina) is een jonge podiumdichter en muzikale performance artieste die inspiratie haalt uit maatschappelijke thema’s, de natuur en de menselijke psyche. Ze woont in Antwerpen en is afkomstig uit Kazachstan. Met haar teksten wil ze duidelijke boodschappen brengen en mensen raken. In februari 2019 brengt ze een EP uit: een mix van rap, zang, spoken word en zwoele beats.

Bekijk ook de tweede sessie van dit programma :

signeersessie

De auteurs zullen de dichtbundel signeren om 11:30 in de Beursschouwburg.

Presentatie: Piet Joostens

Passa Porta, Poëziecentrum, Les Midis de la Poésie, Beursschouwburg

foto Charlotte Van den Broeck © koen broos
illustratie © coline cornélis

Binnenkort bij