De ontdekking van de poëzie ll

zo 31.03.2019
12:00 - 13:00

Wanneer wordt een dichter dichter? Welke teksten, welke ervaringen zorgen ervoor dat de poëzie je raakt, en je vervolgens ook zelf gaat dichten? Met andere woorden, hoe ga je van lezer naar poëet? Acht dichters leggen hun eigen metamorfose bloot via nieuwe en oude gedichten, van sonnet tot slam. In deze sessie zijn Paul Bogaert, Antoine Boute, Arno Van Vlierberghe en Lisette Lombé aan het woord.

Vervellen tot dichter

In een nieuw gedicht, speciaal voor het festival geschreven, doen vier Vlaamse en vier Franstalige Belgische dichters hun eigen ontdekking van de poëzie en hun verwording tot poëet uit de doeken. Ze lezen hun tekst in primeur voor, in combinatie met andere gedichten van eigen hand of van dichters die ze bewonderen.

Tijdens deze gevarieerde double bill maak je de genese van poëzie mee vanop de eerste rij, ontdek je de rijkdom van de hedendaagse poëzie en maak je kennis met een fijne schare Belgische dichters van verschillende generaties. Je neemt de nieuwe gedichten na afloop bovendien mee naar huis!

Paul Bogaert 9463 B Ckoen Broos

Over de dichters

Paul Bogaert debuteerde in 1996 met de poëziebundel Welcome hygiene. Intussen heeft hij nog vijf gedichtenbundels uitgebracht. De meest recente, Zo kan het niet langer, verscheen in 2018 en is genomineerd voor de Herman De Coninckprijs voor Poëzie 2019. In zijn poëzie staat Bogaert stil bij de elementen die het doen en laten van mensen sturen.

Antoine Boute Carré

Naast schrijven en dichten legt Brusselaar Antoine Boute zich als woordkunstenaar ook toe op performance. Rode draden daarbij zijn experiment en een hang naar het absurde. Boute werkte reeds samen met onder anderen Mylène Lauzon, Charles Pennequin, Bertrand Laverdure en Mauro Pawlowski.

Arno Kleur 1 Low Res

De jonge Gentenaar Arno Van Vlierberghe publiceerde onder andere in Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina en DW B. Vloekschrift is zijn debuut als dichter (uitg. het balanseer). Daarin neemt Van Vlierberghe – niet zonder een relativerende portie ironie – mens en maatschappij op de korrel, inclusief zichzelf. Vloekschrift is genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs 2018.

Lisette Lombé © Amin Ben Driss

Rijm en ritme zijn de grote passies van de Belgisch-Congolese kunstenares Lisette Lombé. De (slam)dichteres gebruikt poëzie als middel voor empowerment. Ze verspreidt haar sociaal-artistiek engagement via workshops, in België over Congo tot Irak. Naast het woord drukt Lombé zich ook uit in beeldende kunst.

Bekijk ook de eerste sessie van dit programma :

signeersessie

De auteurs zullen de dichtbundel signeren om 11:30 in de Beursschouwburg.

Presentatie: Piet Joostens

Passa Porta, Poëziecentrum, Les Midis de la Poésie, Beursschouwburg


Foto Paul Bogaert © Koen Broos
Foto Lisette Lombé © Amin Ben Driss
illustratie © coline cornélis

Binnenkort bij