Dead Ladies Show #3 - Special queer edition!

do 24.09.2020
20:00 - 22:00
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour
Uitverkocht

Locatie

Beursschouwburg

Categorie

muziek, lezing

Kostprijs

VVK € 7 / 5 ; Kassa € 9 / 7​​

Taal

in het Nederlands

Sold out

Na twee succesvolle edities gaan schrijfster Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta verder met de Dead Ladies Show, een sprankelend ‘café chantant’ over drie opmerkelijke vrouwen die bij leven werden miskend en blijvende bewondering verdienen. Deze editie is extra queer! Voor het PrideFestival duiken actrice Joke Devynck en schrijfsters Fleur Pierets en Johanna Pas vrolijk in het leven en werk van Annemarie Schwarzenbach, Camille Claudel en Nathalie Clifford Barney.

onterecht vergeten vrouwen

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. In de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen drie sprekers — bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars — hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen je door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren.

Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

de ‘queer’ editie

Het Brusselse PrideFestival is reden genoeg voor actrice Joke Devynck en schrijfsters Fleur Pierets en Johanna Pas om stil te staan bij het leven en werk van drie wonderlijke vrouwen.

In hun lecture-performances eren ze de Zwitserse schrijfster en fotografe Annemarie Schwarzenbach, de Franse beeldhouwster Camille Claudel en de Amerikaanse polyamoureuze dichteres en prozaschrijfster Nathalie Clifford Barney.

Tussendoor brengen sopraan Naomi Beeldens en pianiste Lies Colman (piano) stoute Duitse cabaretmuziek van Marlène Dietrich en Claire Waldoff.

Over de sprekers en artiesten

Sopraan Naomi Beeldens is een veelzijdig performer met een voorliefde voor muziektheater, hedendaagse muziek en al wat experimenteel is. Ze zoekt graag grenzen op – tussen genres, genders en disciplines – en is altijd op zoek naar verrassende muzikale ervaringen. Zie ook haar website.

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetent, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.

Joke Devynck acteert, schildert en schrijft. In de film All of us van Willem Wallyn (2020) speelt ze een terminaal zieke patiënte, een rol waarvoor ze zich heeft kaalgeschoren. Ze verzet zich openlijk tegen het hokjesdenken en tegen de klassieke rollen die door de maatschappij aan mannen en vrouwen worden opgelegd.

Johanna Pas is boekverkoper, uitgever en literair vertaler. Ze publiceerde drie dichtbundels en maakte deel uit van dichterscollectief Woordwasdraad. Als ze niet beter wist, zou ze denken dat ze een reïncarnatie is van Annemarie Schwarzenbach. Zie ook haar website.

Fleur Pierets is schrijfster en kunstenares. In 2017 begon ze samen met haar vriendin Julian Boom aan een bijzonder project: trouwen op alle plaatsen waar hun huwelijk wettelijk toegestaan is. Dit avontuur moesten ze helaas vroegtijdig stopzetten: Julian overleed begin 2018 aan een slepende ziekte. Fleur schreef recent een ode aan haar grote liefde in het boek Julian. Zie ook hun gezamenlijke website.

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Dit jaar verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum) en Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en in de herfst verschijnt bij uitgeverij Querido haar nieuwe roman Trofee. Tiresias gaat in september in première in het Toneelhuis. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.


Coprod. 30CC, Bibliotheek Genk, PrideFestival

Binnenkort bij