Ken jij het werk van Jef Geeraerts door en door? Heb je alles gelezen van Eriek Verpale en heeft Paul van Ostaijen geen geheimen meer voor je? Onmogelijk. Passa Porta dook in het archief van het Letterhuis en kwam boven met onuitgegeven manuscripten van drie reuzen van de Vlaamse literatuur. Evenveel bevoorrechte lezers doen hun bevindingen uit de doeken.

Literair geheugen

Het Letterenhuis in hartje Antwerpen is het literaire geheugen van Vlaanderen, met meer dan twee miljoen brieven en handschriften van Vlaamse auteurs, sommige meer dan 200 jaar oud. Het archief van onder anderen Piet van Aken, Loeki Zvonik, Hugo Claus en Wannes Vandevelde is er in goede handen.

Onbekend is onbemind

In die schat aan literair materiaal vallen nog ware ontdekkingen doen. Zelfs van de bekendste auteurs komt af en toe ongepubliceerd werk aan het oppervlak.

Passa Porta en het Letterenhuis zochten en vonden drie onbekende en verrassende werken: een van Eriek Verpale, een sciencefictionroman van Jef Geeraerts en een toneelstuk van Paul van Ostaijen. Drie bevoorrechte lezers - Geert Buelens, Andy Fierens en Pascal Verbeken - mochten de werken besnuffelen, betasten en bovenal: lezen. Tijdens het Passa Porta Festival gaan ze in gesprek met Matthijs de Ridder over hun leeservaring.

Passa Porta, Letterenhuis, Muntpunt

illustratie © coline cornélis

Interessante