Ik ben alles: Lize Spit en Raoul de Jong

za 25.03.2023
13:30 - 14:30
Lize Spit Raoulde Jong

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het nederlands

Auteurs Lize Spit en Raoul de Jong kregen de eervolle opdracht om hun beste pen boven te halen om het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay te schrijven. Ze stellen -exclusief voor Vlaanderen- hun pennenvruchten voor en gaan in gesprek met journalist Stijn De Wandeleer over het thema van de Boekenweek: 'Ik ben alles'.

Wat we in Vlaanderen lasagne-identiteit noemen, heet in Nederland de pluriforme identiteit. Meerlagig, meerduidig. Hoewel de zoektocht naar wie we zijn van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, zijn we allemaal de optelsom van al die componenten. Of, zoals het in de Boekenweek heet: 'Ik ben alles'.

Het thema bracht Lize Spit tot het schrijven van de novelle De eerlijke vinder.

Ik hoop dat, ondanks en misschien juist omdat de hele wereld op zijn grondvesten davert en we in een periode van grote onzekerheid en verdeeldheid zijn beland, deze Boekenweek zorgt voor welkome afleiding, en dat we tegen de klippen op kunnen vieren dat de taal ons in staat stelt elkaar te begrijpen.’
Lize Spit

De Nederlandse auteur Raoul de Jong schrijft het Boekenweekessay Boto Banja.

Dit thema, Ik ben alles, is een prachtige kans om lezers mee te nemen op avontuur van de Groningse klei naar Caraïbische stranden, op zoek naar een ongehoord verhaal dat de kracht heeft om iedereen te laten dansen. Ik kan niet wachten om de dans te openen, met kameraad en koningin, de wijze en fantastische Lize Spit.
Raoul de Jong

over de auteurs

Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen, maar woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een master Scenarioschrijven aan het RITSC. Ze won zowel de publieks- als juryprijs bij Write Now! in 2013. In 2016 verscheen haar debuutroman Het Smelt, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in twaalf landen en een verfilming. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs en de Hebban-Debuutprijs. In december 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet. Lize Spit werkt als gastdocent creatief schrijven voor LUCA School Of Arts en RITSC. Ze is columnist bij De Morgen.

Raoul de Jong (1984) publiceerde acht boeken en schreef voor Vrij Nederland, Het Parool, en NRC Handelsblad. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De Grootsheid Van Het Al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs, de Boon en de E. du Perronprijs. In 2022 ontving hij de Anna Blaman Prijs voor zijn hele oeuvre.

Org: Das Mag, De Bezige Bij,

foto's: lize spit © Keke Keukelaar, raoul de jong © Ramona Deckers

Binnenkort bij