Ik ben alles: Lize Spit en Raoul de Jong

Locaties
Categorie
Kostprijs
réduction
Taal
Auteurs Lize Spit en Raoul de Jong kregen de eervolle opdracht om hun beste pen boven te halen om het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay te schrijven. Ze stellen -exclusief voor Vlaanderen- hun pennenvruchten voor en gaan in gesprek met journalist Stijn De Wandeleer over het thema van de Boekenweek: 'Ik ben alles'.
Wat we in Vlaanderen lasagne-identiteit noemen, heet in Nederland de pluriforme identiteit. Meerlagig, meerduidig. Hoewel de zoektocht naar wie we zijn van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, zijn we allemaal de optelsom van al die componenten. Of, zoals het in de Boekenweek heet: 'Ik ben alles'.
Het thema bracht Lize Spit tot het schrijven van de novelle De eerlijke vinder.
De Nederlandse auteur Raoul de Jong schrijft het Boekenweekessay Boto Banja.
over de auteurs
Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen, maar woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een master Scenarioschrijven aan het RITSC. Ze won zowel de publieks- als juryprijs bij Write Now! in 2013. In 2016 verscheen haar debuutroman Het Smelt, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in twaalf landen en een verfilming. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs en de Hebban-Debuutprijs. In december 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet. Lize Spit werkt als gastdocent creatief schrijven voor LUCA School Of Arts en RITSC. Ze is columnist bij De Morgen.
Raoul de Jong (1984) publiceerde acht boeken en schreef voor Vrij Nederland, Het Parool, en NRC Handelsblad. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De Grootsheid Van Het Al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs, de Boon en de E. du Perronprijs. In 2022 ontving hij de Anna Blaman Prijs voor zijn hele oeuvre.
Org: Das Mag, De Bezige Bij,
foto's: lize spit © Keke Keukelaar, raoul de jong © Ramona Deckers
Binnenkort bij

Conversation entre Myriam Leroy et Victoria Kielland
A quelques mois de distance, Myriam Leroy et Victoria Kielland proposent à leurs lecteur.rice.s de pénétrer la vie de femmes criminelles dans des biographies-enquêtes incroyables et troublantes. Elles se rencontrent pour la première fois au Passa Porta Festival.

Vijf schrijvers op zoek naar een personage
Onze boekenkasten worden bevolkt door duizenden personages waarvan we nauwelijks iets weten. Een begaafd auteur deelt net genoeg informatie over een personage om de lezer te overtuigen. Maar wat als de lezer meer wil? Wat als een figurant meer te vertellen heeft over het grote verhaal? Schrijvers Aya Sabi, Bregje Hofstede, Carmien Michels, Joost de Vries en Mustafa Kör zetten vijf ‘kleine’ personages uit de wereldliteratuur in de kijker.

meet the author : Sasja Filipenko
Sinds de publicatie van zijn profetische roman De ex-zoon groeide Sasja Filipenko uit tot het gezicht van de protestgeneratie in Wit-Rusland. Zijn nieuwe roman Hetze vertelt het verhaal van een journalist die letterlijk tot doelwit wordt uitgeroepen.