Leesclub De jaren van Annie Ernaux

vr 27.08.2021
20:00 - 22:00
1stad19boeken
Laatste tickets

Categorie

Leesclub

Kostprijs

€7/5 (€9 voor extra steun aan united stages).

korting

het voordeeltarief 20-21 geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

praktische informatie

max 20 mensen.


Taal

in het Nederlands

De jaren van Annie Ernaux wordt enkele jaren na publicatie al beschouwd als een moderne Franse klassieker. Samen met Rokus Hofstede, de virtuoze vertaler van de roman, bespreken we deze ‘collectieve autobiografie van onze tijd’.

collectieve autobiografie

In het kader van 1 stad 19 boeken organiseert Passa Porta in samenwerking met de Brusselse bibliotheken een leesclub rond De jaren van Annie Ernaux. ‘De jaren’ is een collectieve autobiografie van onze tijd. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen.

nieuw genre

Annie Ernaux slaagt erin een vorm te vinden die zowel subjectief als onpersoonlijk, particulier als collectief is, een nieuw genre in feite, dat beoogt het verleden te vangen. Geen autobiografie en ook geen sociale-geschiedenisles, maar een ‘autosociobiografie’ zoals De Volkskrant het noemt: een boek waarin ze vastlegt hoe de tijd zijn weerslag heeft op een vrouw, Annie Ernaux, die is geboren in een Normandisch provinciestadje aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Annie Ernaux (1940) geldt als een van de belangrijkste Franse schrijfsters van deze tijd. Ze publiceerde een vijftiental boeken waarbij ze steevast haar eigen leven als uitgangspunt neemt. Bij Ernaux gaat het om ingrijpende elementen in een vrouwenleven: passie, verlies, afkomst, liefde of vriendschap. Ze schrijft geen romans in de traditionele zin van het woord. Het zijn récits, verhalen die ogenschijnlijk slechts verslag doen van gebeurtenissen uit haar leven. Soms lijken het documenten. Net die droge, afstandelijke toon intrigeert je als lezer: achter de documentaire schuilt een heftige wereld.

de vertaler als gids

Rokus Hofstede begeleidt deze leesclub. Als vertaler van De jaren is hij de meest aangewezen persoon om ons door de roman te gidsen. Hofstede is een groot pleitbezorger van de Franse letteren in onze contreien, met eerdere vertalingen van o.a. Marcel Proust, Pierre Michon en Charles Baudelaire. In 2021 werd hij bekroond met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

‘De jaren is niet alleen een lange neus naar iedereen die Ernaux’ capaciteiten ooit in twijfel trok, maar ook een boek waarmee ze zichzelf overstijgt. Het is particulier en universeel tegelijk, iets dat maar één keer kan worden gemaakt. Annie Ernaux heeft een bijna onmenselijke taak op zich genomen met het schrijven ervan, en het resultaat is glorieus. Ze wilde ‘iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn’. Het is haar gelukt.’
– De Volkskrant

Organisatie: Passa Porta & Muntpunt

Foto Annie Ernaux © Olivier Roller
illustratie © levi jacobs