The long gaze back

wo 10.10.2018
20:00 - 21:45
Cover The Long Gaze Back 2
Laatste tickets

Categorie

interview, lezing

Kostprijs

VVK: €7/5 Kassa: €9/7

Taal

volledig in het Engels

Het korte verhaal kent in Ierland een rijke geschiedenis. Puttend uit die traditie bundelde redactrice Sinéad Gleeson in The Long Gaze Back dertig verhalen uit de voorbije drie eeuwen. Ze selecteerde enkel werk van vrouwen, onder meer om de afwezigheid van vrouwelijke stemmen in de canon aan te kaarten. De Ierse ambassade en Passa Porta nodigen Sinéad Gleeson en drie toonaangevende Ierse schrijfsters, Eimear McBride, Mary Costello en Lia Mills uit om te praten over deze rijke Ierse traditie. Elke D'hoker stelt de vragen, de auteurs lezen voor uit eigen werk.

One City One Book

Tijdens het jaarlijkse One City One Book-festival in Dublin staat telkens één boek in de kijker, met als bedoeling zoveel mogelijk lezers te betrekken bij een gezamenlijk leesproject. Eén reusachtige leesgroep, die de hele stad beslaat. Dit jaar ligt voor het eerst een verhalenbundel op het nachtkastje van elk huis in Dublin: The Long Gaze Back.

Ierse traditie

Ierland kan bogen op een fascinerende traditie van korte verhalen, van volksvertellingen tot moderne klassiekers als Dubliners van James Joyce. Met The Long Gaze Back brengt Sinéad Gleeson een onderbelicht en ondergewaardeerd element van de traditie onder de aandacht: de weelde aan schrijfsters in de geschiedenis van Ierland. Gleeson selecteerde voor haar bundel enkel verhalen van vrouwelijke auteurs. Onder meer klassiekers van Elizabeth Bowen, Maeve Brennan en Edna O’Brien komen aan bod, maar ook spraakmakend nieuw werk van Anne Enright, Eimear McBride en Mary Costello.

Topvrouwen

  • Eimear McBride schreef haar debuut Een meisje is maar half af in zes maanden, maar moest negen jaar wachten op een uitgever. Sinds de publicatie gaat het echter snel. Heel snel. McBrides debuut viel meermaals in de prijzen, waaronder de Baileys Women’s Prize for Fiction en de Goldsmiths Prize. Ook haar tweede roman, De mindere goden, kon op veel bijval rekenen en won de James Tait Black Memorial Prize.
  • Mary Costello schrijft korte verhalen en romans. Haar werk verschijnt in talrijke literaire tijdschriften en bloemlezingen. Haar debuut, de verhalenbundel The China Factory, werd genomineerd voor de prestigieuze Guardian First Book Award. Haar eerste roman Academy Street werd uitgeroepen tot Irish Novel of the Year en kreeg bijval van o.a. J.M. Coetzee.
  • Lia Mills schrijft korte verhalen, romans en essays. Haar debuut Another Alice werd genomineerd voor de Irish Times Fiction Prize, en haar tweede roman Nothing simple haalde de shortlist van de Irish Novel of the Year. Haar derde roman, het WO I epos Fallen, verscheen in 2014 en kon rekenen op veel bijval en lof van collega’s als Kevin Barry en Anne Enright.
  • Sinéad Gleeson is schrijfster, journaliste en recensente. Haar werk verschijnt o.a. in Granta. Gleeson stelde The Long Gaze Back samen en publiceert in 2019 haar debuut, een collectie essays onder de titel Constellations.

Eimaer McBride

Mary Costello

Lia Mills

We danken One City, One Book, voor hun steun en bijdrage aan het succes van dit evenement.

Passa Porta, Ierse Ambassade

Foto©Tony Carragher

Binnenkort bij