Meet the author : Annie Ernaux

zo 26.03.2023
11:00 - 12:30
Annie Ernaux copy Catherine Hélie Editions Gallimard

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het frans


Op 6 oktober 2022 werd de Nobelprijs voor literatuur uitgereikt aan Annie Ernaux. De Zweedse Academie roemde haar ‘moed’ en ‘de klinische scherpte’ waarmee de schrijfster van De jaren een leven onder de loep neemt dat ‘getekend is door enorme ongelijkheid, wat zowel geslacht, taal als klasse betreft’. Een buitengewone ontmoeting met een grande dame van de hedendaagse literatuur, die haar leven tot onderwerp van al haar boeken heeft gemaakt.

Geen enkele schrijfkeuze spreekt vanzelf. Maar juist mensen die, omdat ze immigranten zijn, niet meer de taal van hun ouders spreken, en anderen die, omdat ze zijn weggelopen uit hun sociale klasse, niet meer dezelfde woorden gebruiken om over zichzelf te denken en zichzelf uit te drukken, juist die mensen botsen op extra obstakels.
Fragment uit de ontvangstrede van de Nobelprijs, op 10/12/2022.

In 1990, in het boek Een vrouw, situeerde Annie Ernaux haar werk als schrijver als volgt: ‘onder literatuur, ergens tussen literatuur, sociologie en geschiedenis’. Nadat de Academie de Amerikaanse dichteres Louis Glück beloonde in 2020, en vorig jaar de in Tanzania geboren schrijver Adbulrazak Gurnah, looft ze nu met de meest prestigieuze literatuurprijs ter wereld het geloof van Annie Ernaux in ‘de bevrijdende kracht van het schrijven.

Het werk van Annie Ernaux is intiem op een rauwe, nietsontziende manier en voortdurend naar zichzelf op zoek. Het ontleedt biografische zekerheden en betrekt hierbij op een unieke manier de tijd en het geheugen. De geëngageerde en feministische schrijfster belichaamt deze écriture de soi op een wijze die ontregelt. Ze vindt deze steeds opnieuw uit, van boek tot boek, zoals recent in De jongeman (uitg. De Arbeiderspers) en de documentaire Les Années super 8.

Op zoek naar de verloren tijd

Lege kasten, De schaamte, Het voorval, De bevroren vrouw, De plek, Alleen maar hartstocht, Se perdre (niet vertaald), L’Occupation (niet vertaald), De jaren, Meisjesherinneringen,…: al deze titels bevinden zich op het kruispunt van gefictionaliseerde autobiografie en sociale wetenschap. Ze ontsluieren het leven van een vrouw, geboren als Annie Duchesne, in een onderdrukt milieu in het Normandische Yvetot in 1940. Een vrouw die van klasse verandert, want ze zal van de bescheiden café-épicerie van haar ouders, overlopen naar de wereld van woorden en ideeën, door lerares te worden en hierna schrijver. De schaamte om haar afkomst, het portret van haar vader, het verlies van haar moeder, seksualiteit, liefde, een abortus, een scheiding, ontmoetingen, verslindende passies, ziekte, dood – in één woord, het leven – vormen de kern van dit oeuvre. ‘Niet mijn leven, niet zijn of haar leven, zelfs niet een leven. Het leven, met haar inhoud die hetzelfde is voor iedereen, maar die we op een individuele manier beleven.’

Over de moderator

Salomé Kiner heeft een masterdiploma Literatuur en een diploma journalistiek. Ze begon als literair columniste bij arte.tv, en maakte deel uit van het ochtendprogramma van Mouv’ (Radio France) waar ze gedurende een jaar ‘Les Lectures de Salomé Kiner’ presenteerde. Op dit moment woont ze in Zwitserland en verdeelt haar tijd tussen literaire animatie en reportages voor de geschreven pers. Bij het verschijnen van haar eerste roman Grande couronne in 2021, ontving ze een brief van Annie Ernaux.

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

Org. Passa Porta

foto © Catherine Hélie - Editions Gallimard

Binnenkort bij