Meet the author: Bernardine Evaristo

vr 28.10.2022
20:00 - 21:30
Bernardine Evaristo RV copy Jennie Scott LR
Uitverkocht

Categorie

Interview

Kostprijs

vvk: €13/10 (€15 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa: €15/12 (€17 voor extra steun aan united stages)

Korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Engels

Sold out

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Met haar wervelende, caleidoscopische roman Meisje, vrouw, anders brak Bernardine Evaristo internationaal door. De bekroning met de Booker Prize zette een lang, ten onrechte, onderbelicht oeuvre in de schijnwerpers. Erkenning na 25 jaar schrijven, schrappen en schaven. En dat met een roman die geboren werd uit frustratie, ‘omdat zwarte Britse vrouwen zo onzichtbaar zijn in de literatuur.’

Haar romans en essays groeiden de voorbije jaren uit tot essentiële bijdragen aan debatten over kwesties zoals ras, klasse, feminisme en seksualiteit. Maar Evaristo is al veel langer een pionier. In 1982 startte ze met twee kompanen een eigen toneelschool, het Theatre of Black Women. En in de jaren 1990 organiseerde ze de eerste zwart-theaterconferentie in de UK. Daarnaast stond ze aan de wieg van nieuwe poëzieprijzen en inclusieve schrijfopleidingen.

We nemen haar recente essaybundel Geef nooit op (Engelse titel: Manifesto: On Never Giving up) als leidraad voor een gesprek met de combattieve schrijver.

Ik wil een rolmodel zijn en een inspiratiebron zijn. Juist omdat mijn achtergrond niet wit is, niet bevoorrecht, geen elite. Wat er nu gebeurd is in mijn carrière is fantastisch, maar het was een erg, erg lange weg.
Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo (1959) is een gelauwerd auteur van fictie, korte verhalen, essays en theater. Ze onderscheidt zich door haar experimentele stijl en haar durf. In haar werk onderzoekt ze diverse aspecten van de Afrikaanse diaspora. Meisje, vrouw, anders werd bekroond met de prestigieuze Booker Prize. Het is verschenen in zevenendertig talen en werd internationaal jubelend ontvangen. Voor Penguin is ze bovendien curator van de reeks Black Britain: Writing back.

Org. Passa Porta, De Geus, L&M Books

foto bernardine evaristo © Jennie Scott

Binnenkort bij