Meet the author: Damon Galgut

di 08.11.2022
20:00 - 22:00
Galgut c Nigel Maister color
Uitverkocht

Categorie

interview, boekpresentatie

Kostprijs

vvk: €13/10 (€15 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa: €15/12 (€17 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Engels

Sold out

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Met De belofte schopte de eeuwige Zuid-Afrikaanse geheimtip Damon Galgut het tot wereldvermaard schrijver. Het grimmige familieverhaal won in 2021 de Booker Prize en vond bijzonder veel begeesterde lezers.

De belofte

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus gaan hun eigen weg en blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel.

‘Ik schrijf niet om mensen te entertainen. Ik schrijf zelfs niet om mijzelf te entertainen. Ik wil iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. In zekere zin schrijf ik een boek om te ontdekken waarom ik het schrijf. Waarom fascineren de personages me? Waar voeren ze me heen? Ik werk van duisternis naar helderheid, van onbewust naar bewust.’
Damon Galgut

Over de auteur

Damon Galgut (1963) is een Zuid-Afrikaanse toneelauteur en schrijver. Naar eigen zeggen werd hij schrijver nadat bij hem als kind lymfeklierkanker werd vastgesteld. Tijdens zijn langdurige ziekte en herstel ‘leerde hij boeken en verhalen associëren met een vorm van aandacht en troost’. Zijn werk werd vaak genomineerd en bekroond. De goede dokter won de Commonwealth Writers Prize en stond op de shortlist van de Man Booker Prize en de International Dublin Literary Award. De bedrieger werd ook genomineerd voor de Commonwealth Writers Prize, en In een vreemde kamer voor de Man Booker Prize. Galgut woont in Kaapstad waar hij momenteel werkt aan een verzameling korte verhalen.

Jelle Van Riet (1971) schrijft als literair journalist voor Standaard der Letteren.

‘Galgut wordt nogal eens vergeleken met zijn beroemde landgenoot Coetzee. Maar Galgut heeft niets van de ijzige monotonie en het rigide moralisme van Coetzee, hij bespeelt soepel en trefzeker alle denkbare registers. De belofte is een tragikomedie, een grotesk pandemonium van machteloosheid, absurdisme en wederzijds immoralisme. Maar op de bodem van de beerput glinstert niet zelden een negatief van menselijkheid. Nee, aan Coetzee heb ik geen moment gedacht. Wel aan een andere schrijver van boerenromans, dicht bij huis. Vooral in de talrijke scènes waarin Galgut zich, down to earth, laat gaan in even pijnlijke als hilarische demasqués, lijkt hij een alter ego van Hugo Claus, van Claus op zijn best.’
Cyrille Offermans in De Groene Amsterdammer

Org. Passa Porta, Querido, L&M Books

foto © Nigel Maister

Binnenkort bij