Meet the author: Esther Kinsky

zo 26.03.2023
16:30 - 17:30
Esther Kinsky copy Yves Noir 1

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. Paspartoe en Article 27 geaccepteerd.

Taal

in het engels

De Duitse schrijfster Esther Kinsky verkent de grenzen van de literatuur. Of haar werk valt onder de noemer fictie, autofictie of memoires, daar zijn critici het nog niet over eens. Over haar geniale vertelstijl wel.

In Kreupelhout reist een vrouw alleen door het winterlandschap van Italië en vermijdt ze zo de steden. Ze zou deze reis met haar man maken, maar hij is overleden. Ze heeft enkel nog zijn kleren bij, tot ook die op een dag gestolen worden en ze zijn geur kwijt is. Door hoe zij het landschap ervaart en beschrijft – de natuur, de kleuren, het licht – wordt duidelijk hoe diep haar rouw is.

In Langs de rivier volgen we een vrouw die zich vestigt in een buitenwijk van Londen, in een buurt met veel immigranten. Allemaal spreken ze een andere taal en verhouden ze zich op hun eigen manier tot de stad. De vrouw maakt lange wandelingen langs de rivier de Lea en verkent de plekken waar stad en land in elkaar overgaan. Ze beschrijft hoe mensen uit de hele wereld er als een stroom doorheen trekken.

In haar meest recente roman Rombo komen zeven inwoners van een afgelegen Italiaans bergdorp aan het woord over hun leven dat getekend is door de natuurrampen. Langzaam maar zeker hebben ze geleerd om de diepe sporen die de bevingen in hun leven hebben achtergelaten te benoemen. Ze delen ervaringen van angst en verlies met elkaar, maar hebben ook allemaal hun eigen herinneringen.

Kinsky schrijft zowel over het banale als over het sublieme met evenveel toewijding en aandacht, en zoekt al schrijvend steeds weer een antwoord op de vraag welke plaats we als mens kunnen innemen in deze wereld. Charlotte Van den Broeck zoekt in haar gesprek met Esther Kinsky graag mee naar het antwoord.

Over de auteur

Esther Kinsky (1956) is een Duitse auteur en vertaler. Voor haar vertalingen ontving ze in 2009 de Paul Celan-Prijs. Voor Kreupelhout ontving ze in 2018 de Preis der Leipziger Buchmesse, een van de grootste literaire prijzen in Duitsland. Een jaar later verscheen het vervolg, Langs de rivier. Haar meest recente boek Rombo werd bekroond met de W.G. Sebald literatuurprijs. In 2022 zag Kinsky haar oeuvre bekroond met de prestigieuze Kleist prijs. De veelgeprezen Nederlandse vertalingen zijn van Josephine Rijnaarts.

Over de moderator

Charlotte Van den Broeck (1991) is een Belgische auteur. Haar eerste dichtbundel, Kameleon, werd bekroond met de Herman De Coninck Debuutprijs. Opvolger Nachtroer leverde haar de driejaarlijkse Paul Snoekprijs op. Haar poëzie wordt vertaald naar het Duits, Frans, Engels, Spaans, Afrikaans en Servisch. In oktober 2019 verscheen haar prozadebuut Waagstukken, een essayistisch onderzoek naar dertien tragische architecten die uit het leven stapten na een fatale fout in een van hun ontwerpen.

Er ademt een melancholie van de pagina's die zich zacht en gestaag openvouwt. Kinsky slaagt er moeiteloos in de meest delicate stemmingen tot leven te roepen, sferen die je herkent en waarvan je niet wist dat ze in woorden gevat konden worden. Ze creëert beelden die je zou willen absorberen en componeert zinnen waar je lange tijd in rond wil blijven zwerven.
De Tijd

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

ORG. Passa Porta, Uitgeverij Pluim, Goethe Institut

foto © Yves Noir

Binnenkort bij