Meet the author: Georgi Gospodinov

vr 06.10.2023
20:00 - 21:30
Gospodinov Georgi copyright Dafinka Stoilova LR
Uitverkocht

Locatie

La Bellone

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het engels en bulgaars

Sold out

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

In 2016 ontving Georgi Gospodinov de Zwitserse Jan Michalski-prijs voor literatuur voor The physics of Sorrow. Afgelopen mei werd hij bekroond met de International Booker Prize voor Schuilplaats voor andere tijden. In deze uitdagende roman verbindt Gospodinov het verleden en heden, het persoonlijke en het universele, het collectieve en het individuele geheugen. Dit alles gekleurd door de ogen van een terminaal melancholische verteller.

In de jaren 1990 ontmoet een Bulgaarse schrijver op een literaire conferentie een man genaamd Gaustin, een ‘flaneur door de tijd’. Gaustin stuurt hem regelmatig brieven die gedateerd lijken uit 1930 voordat hij spoorloos verdwijnt. De verteller vindt Gaustin terug in Wenen, waar hij een mysterieuze kliniek heeft opgestart die patiënten de kans biedt om terug te keren naar de favoriete periode van hun leven. De oprichting van deze 'kliniek voor het verleden' vertrekt vanuit onschuldige principes, maar de mogelijkheid om aan het heden te ontsnappen brengt rampzalige gevaren met zich mee.

De nostalgische epidemie die in Gaustins kliniek uitbreekt wordt gekaderd binnen de hedendaagse Europese geopolitieke context: wat als de lidstaten zich zouden verschuilen in het verleden? In Schuilplaats voor andere tijden onderzoekt Gospodinov hoe we omgaan met nostalgie, zowel op persoonlijk als politiek vlak, en de invloed van het verleden op ons dagelijkse leven.

Nostalgisch en ironisch

Gospodinov wordt wereldwijd erkend als een van de toonaangevende postmoderne romanschrijvers van Europa, zo is zijn werk al in meer dan 40 talen vertaald. Zijn romans verkennen vaak nostalgie en politiek op een humoristische en ironische manier. De samensmelting tussen het individuele en collectieve geheugen staat in zijn oeuvre centraal. Ontmoet de vooraanstaande Georgi Gospodinov tijdens een uitzonderlijke avond bij Passa Porta.

“Gospodinov laat zijn gedachten de vrije loop en schetst een actueel portret van Europa in een filosofische en kunstzinnige roman over tijd, herinnering en verdeeldheid.”
Politiken
“Slim, lief, bescheiden en toch veelomvattend en met een angstig kloppend hart over de dingen die voorbijgaan.”
De Morgen

over de auteur

Georgi Gospodinov (1968) is een van de meest prominente hedendaagse Bulgaarse schrijvers. Hij is de auteur van Natural Novel, The Physics of Sorrow en enkele kortverhalen en essays. Daarnaast siert zijn oeuvre zich met vijf dichtbundels en twee toneelstukken. Als literair criticus draagt hij bij aan tijdschriften zoals Literatouren vestnik en Dnevnik. Veel van zijn werken zijn herhaaldelijk gepubliceerd in Bulgarije, waar hij ook verschillende nationale prijzen heeft ontvangen. Tot op heden is hij de meest vertaalde hedendaagse Bulgaarse schrijver. Zijn laatste roman, Schuilplaats voor andere tijden, is dit jaar bekroond met de International Booker Prize, een van de meest prestigieuze literaire prijzen.

In samenwerking met de Bulgaarse Ambassade, de Association Culturelle Bulgare en Belgique en Veen Bosch & Keuning.

foto © Dafinka Stoilova

Binnenkort bij