Meet the author: Max Porter

zo 26.03.2023
16:30 - 17:30
Max Porter copy Lucy Dickens

Categorie

meet the author, boekpresentatie, muziek

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. Paspartoe en Article 27 geaccepteerd.

Taal

in het engels

Soms staat er een schrijver op die al met het eerste boek het aanzien van de literatuur verandert. Max Porter is zo’n schrijver, de ‘everseller’ Verdriet is het ding met veren is zo’n boek. We leven in het tijdperk van Max Porter en hij stelt ons zijn nieuwe boek Shy voor. Bij zijn performance wordt hij ondersteund door niemand minder dan Nicolas Rombouts, oprichter van Dez Mona.

Het is inmiddels moeilijk voor te stellen dat Max Porter er ooit niet was. Met zijn debuut – de poëtische, enigszins experimentele roman Verdriet is het ding met veren- bereikte hij wereldwijd een miljoenenpubliek. Dat zijn tweede roman, Lanny, de grenzen van de literatuur nog een tikje meer oprekte scheen geen lezer te deren, integendeel. Na een uitstapje in de kunst -een onnavolgbare ode aan het genie Francis Bacon- is Porter nu terug met een intimistische, hartverscheurende roman over een tiener, Shy.

Laatste kans

Shy is het verhaal van een paar opmerkelijke uren uit het leven van een getroebleerde tiener. Hij wandelt de nacht in en luistert naar de stemmen in zijn hoofd: die van zijn leraren, zijn ouders, de mensen die hij pijn heeft gedaan, de mensen die van hem proberen te houden. Hij ontsnapt aan Laatste Kans, een tehuis voor ‘moeilijk opvoedbare jongemannen’ en aan zijn nachtelijke angsten, zijn verleden en de beladen vraag of hij een toekomst heeft. 

De getroebleerde jongen in het hart van deze roman loopt over van woede en verdriet, maar Max Porter vindt tederheid en liefde in hem. Gewoonweg prachtig.
Mariana Enriquez

Shy is een roman over eenzaamheid en jezelf verliezen, en tot de ontdekking komen dat je niet alleen bent.

Max Porter schrijft helemaal anders dan wie ook. Ik hou van Shy. Ik las het uit, verrukt en in tranen, blij en benauwd, veranderd door de reis. Het ontroerde me en verraste me en dat is wat ik zoek in mijn favoriete artiesten.
PJ Harvey

Over de auteur

Max Porter (1981) debuteerde met de internationale bestseller Verdriet is het ding met veren. Dit boek werd onder meer bekroond met de Europese Literatuurprijs en de International Dylan Thomas Prize. Zijn tweede roman, Lanny, werd genomineerd voor de Booker Prize. In 2021 verscheen De dood van Francis Bacon. In maart 2023 zal zijn nieuwste roman verschijnen: Shy. Porter woont in Bath met zijn gezin.

Nicolas Rombouts (1977) is naast componist en producer in de eerste plaats contrabassist. Sinds hij als autodidact in zijn tienerjaren de contrabas begon te bespelen, is het steeds zijn grote liefde gebleven. In 2003 richtte hij samen met Gregory Frateur de band Dez Mona op. In de 13 jaar die hij bij de band bleef brachten ze 10 albums uit en speelden ze honderden concerten in binnen- en buitenland. Daarnaast speelde hij bij BRZZVLL, Stanton, Guido Belcanto, Jim White, Stef Kamil Carlens én Tom Lanoye.

Over de interviewer

Ruth Joos (1976 ) is radio- en televisiemaker. Haar radioprogramma Joos werd door velen in het hart gesloten. Inmiddels presenteert ze om de week De ochtend en was ze samen met Wilfried de Jong het gezicht van het VPRO-boekenprogramma Brommer op zee.

Max Porter is one of my favourite writers in the world. Why? Because he’s always asking the most important questions and then finding answers -through innovative structures and that inimitable voice - of answering those questions soulfully, with his full attention, in ways that make the world seem stranger and more dear (or more dear because stranger). He gives his readers bursts of a new vision.
George Saunders

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

ORG. Passa Porta, AB, De Bezige Bij

foto © Lucy Dickens

Binnenkort bij