Meet the author: Vladimir Sorokin

zo 26.03.2023
13:30 - 14:30
Copyright Maria Sorokina

Categorie

meet the author, interview

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het russisch (vertaling naar het engels)

‘Een Russische schrijver heeft twee opties: ofwel ben je bang, ofwel schrijf je.’ Vladimir Sorokin schrijft, en al decennia, tegen elke politieke en literaire stroming in.

Visionairen worden zelden omarmd door machthebbers. De bedenkelijke eer die Vladimir Sorokin te beurt viel, is echter van een andere orde. Nadat ze misnoegd waren over een expliciete seksscène tussen klonen van Stalin en Chroestsjov in de roman Blauw spek, plaatsten leden van de Poetinistische jongerenbeweging een gigantische sculptuur van een toilet voor het Moskouse Bolsjojtheater en gooiden er honderden exemplaren van de roman in.

De visionaire provocateur Sorokin wordt gelukkig wel omarmd door lezers. Zijn werk -hoe provocatief en scandaleus ook- kent de voorbije jaren een hernieuwde interesse en verhuisde in boekhandels van de afdeling cult naar de afdeling moderne klassiekers.

Over De dag van de opritsjnik: Rusland, de nabije toekomst. Het land heeft zich van het Westen afgekeerd en de banden met China nauwer aangehaald. Hypermoderne technologie en oude gebruiken gaan zij aan zij, religie viert hoogtij en het staatshoofd is een almachtige heerser. Een profetische roman uit 2006, waarin Sorokin de strenge censuur en de annexatie van de Krim al aankondigt.

Over Telluria: Een caleidoscopische toekomstroman. Een verwoestende heilige oorlog tussen Europa en de Islam gooit de wereld terug in een staat van wanorde en versplintering, vergelijkbaar met die in de Middeleeuwen. Europa, China en Rusland vallen uiteen in kleine staten. Elke kleine natie cultiveert een eigen ideologie en identiteit in deze neo-feodale wereld waar geen dominante wereldmacht meer bestaat. Wat wél overal opduikt is tellurium, een geavanceerde en potentieel dodelijke drug. Recensenten vallen over elkaar met lof, vergelijkingen met het werk van Michel Houellebecq én William S. Burroughs zijn niet van de lucht.

Knack-journalist Jeroen Zuallaert gaat met Vladimir Sorokin in gesprek over diens weerbarstige, visionaire oeuvre. Maak plaats in uw agenda voor een ontmoeting met een banneling die zelden reist.

Over de auteur

Vladimir Sorokin (1955) is een van de populairste hedendaagse Russische schrijvers, die niet alleen in Rusland maar ook in het buitenland gretig gelezen wordt. Zijn werk werd vertaald in 22 talen. In 2001 kreeg hij de prestigieuze Andrej-Bely-prijs voor zijn contributies aan de Russische taal. Hij werd uitgeroepen tot Chevalier des Arts & Lettres. Ooit stond het werk van deze verstokte provocateur nog op de shortlist van de Russische Booker Prize, inmiddels woont hij in ballingschap.

Over de moderator

Jeroen Zuallaert (1986) studeerde Taal- en Letterkunde en Slavistiek aan de Universiteit Gent. Sinds 2011 schrijft hij voor het Belgische weekblad Knack.

Sorokins oeuvre is op tragische wijze visionair.
De Morgen

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

ORG. Passa Porta

foto © Maria Sorokina

Binnenkort bij