Meet the author: Zhang Yueran

wo 13.03.2024
20:00 - 21:30
Zhangyueran

Categorie

meet the author

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan foyer vzw)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het engels

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Met haar grote roman De spijker (2023) kende de jonge Chinese schrijfster Zhang Yueran een internationale doorbraak. Junot Diaz en Ian McEwan zijn al lid van haar fanclub, en ook in de Nederlandstalige pers werden de grote woorden bovengehaald om haar werk te beschrijven. Ze werkt in Brussel aan een nieuw boek, maar neemt even de tijd om ons podium te beklimmen.

De Culturele Revolutie wierp een lange schaduw over de Chinese geschiedenis en heel wat schrijvers verwerkten het in hun romans. Zhang Yueran werd pas later geboren en maakte dit gewelddadige tijdperk dan ook niet zelf mee, maar zij en haar generatie voelen wel het gewicht ervan en in De spijker, een roman die Ian MacEwan “een prachtige en indrukwekkende prestatie van de grootst mogelijke orde” noemde, illustreert ze dat meesterlijk.

De jonge dertiger Li Jiaqi keert terug naar haar geboortedorp om voor haar zieke grootvader te zorgen, en zoekt haar jeugdvriend Chen Gong op, achttien jaar na hun laatste ontmoeting. Ze is vastberaden om bij te praten, om de geheimen die hun families aan elkaar binden in de ogen te kunnen kijken en te rusten te leggen.

De twee vrienden vertellen hoe hun levens zich hebben ontwikkeld sinds ze elf waren, en onvermijdelijk haken hun verhalen zich in die van hun ouders en grootouders en leggen ze de trauma’s bloot uit een verleden dat ze zelf niet meemaakten maar dat ook de jongere generatie blijft tekenen.

Zhang Yueran bouwt haar verhaal vernuftig op en zorgt ervoor dat de lezer samen met de hoofdpersonages langzaamaan ontdekken waarom ze van elkaar vervreemdden, welke impact het verleden heeft gehad op hun levens en hoe diep de wonden zijn die ze al generaties lang met zich meezeulen. Tegelijkerrtijd wordt duidelijk dat het verhaal van deze twee vrienden de ervaring van talloze anderen weerspiegelt.

Journaliste en Chinakenner Catherine Vuylsteke praat met Zhang Yueran over de thema’s die ze behandelt in haar boeken. Een unieke kans om kennis te maken met een internationaal gerespecteerde en gelauwerde auteur uit een land waar we nog te weinig van afweten.

Over de auteur

Zhang Yueran (1982) is een van de invloedrijkste Chinese schrijvers van deze tijd, van wier werk steevast honderdduizenden exemplaren zijn verkocht. Na een paar romans en verhalenbundels is De spijker haar internationale doorbraak. De verhalenbundel Tien liefdes verscheen in 2020 in het Nederlands, en vorig jaar volgde de roman De spijker, die werd bekroond met de Prix Transfuge voor de beste Aziatische roman en stond op de shortlist van de Prix du meilleur roman étranger.

Catherine Vuylsteke (1964) is schrijver, journalist en documentairemaker. Ze studeerde sinologie in Gent en maakte buitenlandreportages voor o.m. De Morgen, De Standaard, Knack en Mo Magazine. Ze schreef verscheidene boeken, waaronder Volksrepubliek van Verlangen en Het gewicht van Hemelse Vrede. Ze woont in Brussel.

Ze werkt in Brussel aan een nieuw boek, maar neemt tussendoor de tijd om deel te nemen aan het Made in China festival in Gent en om ons podium te beklimmen.

Org. Passa Porta

Binnenkort bij