Migration and Belongings: Chika Unigwe leest een nieuw verhaal

Locatie
Categorie
Prijs
Taal
Vanuit haar huis in het Amerikaanse Atlanta leest Chika Unigwe ons ‘A Hand Across Her Back’ voor, het prachtige verhaal dat ze schreef in opdracht voor het Passa Porta Festival.
Belgisch verleden
Chika Unigwe (1974) is een Engelstalige Igbo schrijfster van Nigeriaanse afkomst die lang in België heeft gewoond. Ze promoveerde aan de Universiteit van Leiden en debuteerde in 2005 met de roman De feniks. Ze kreeg meerdere literaire prijzen, waaronder de NLNG Prize for Literature voor Fata Morgana.
Verenigde Staten
Sinds 2013 woont Chika Unigwe in de Verenigde Staten. Vorig jaar verscheen van haar bij Polis de aangrijpende verhalenbundel Beter nooit dan laat. Daarin beschrijft ze de ongewone levens en relaties van een groep Nigeriaanse immigranten die hun weg zoeken in België.
Coronavirus
Passa Porta vroeg Chika Unigwe om speciaal voor het festival een nieuw verhaal te schrijven en het voor te lezen vanuit haar huis. ‘A Hand Across Her Back’ vertelt over de jonge Nigeriaanse Busonma en haar geliefde Cheta. Zij wonen al jaren in de Verenigde Staten en voelen zich steeds minder verbonden met hun thuisland. Wanneer Cheta overlijdt aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus, voelt Busonma zich schuldig en begint ze meer dan ooit na te denken over wat het betekent om Nigeriaanse roots te hebben.
portret chika unigwe © koen broos
Binnenkort bij

Lost and Found: Jeroen Olyslaegers en De rouw van Beer
Speciaal voor het Passa Porta Festival betreedt Olyslaegers het podium van de AB in het gezelschap van Nikkie Van Lierop (zang) en saxofonist Eric Sleichim, bekend van o.a. BL!NDMAN.

Women and Power: Fatima Ouassak
Se réapproprier une puissance politique en tant que mère : c’est la proposition vigoureuse de la politologue et militante féministe française-marocaine Fatima Ouassak.

Women and Power: the power of the pussy
‘In welk keurslijf dwingen we vrouwen?’ De ‘Wilde Wijven’ in Heleen Debruyne en Sofie Vandamme vragen het aan Rachida Lamrabet, en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schuift auteur Mia Kankimäki aan.