meet the author : mohsin hamid
Locatie
Categorie
Kostprijs
korting
Taal
Het Passa Porta Festival krijgt dit jaar een bijzondere jasje aangemeten. Het wordt gekoppeld aan de ICORN Network Meeting, de jaarlijkse bijeenkomst van het internationale netwerk van ‘vluchtsteden’ voor schrijvers, kunstenaars en journalisten in ballingschap – waaronder Brussel. Wie is er beter geschikt dan Mohsin Hamid om een toespraak te houden over toevluchtsoorden – of deze nu identitair, geografisch of denkbeeldig zijn?
Deze bewonderaar van Toni Morrison, Haruki Murakami, Albert Camus en Antonio Tabucchi, brak door met Exit West een pakkend liefdesverhaal tegen de achtergrond van ballingschap en migratiecrisis, van het Midden Oosten tot aan de deuren van Europa.
De gedaanteverwisseling
In zijn recente roman, De laatste witte man, verlegt Hamid opnieuw grenzen. De auteur zet al onze obsessies en halve waarheden omtrent identiteit op hun kop om een beeld te schetsen van een toekomst waarin we meer met elkaar gemeen hebben dan we nu denken.
Wanneer Anders op een ochtend ontwaakt, ontdekt hij dat zijn witte huid donker is geworden, de man in de spiegel is hem vreemd. Al snel komen er van overal uit het land berichten over vergelijkbare gedaanteverwisselingen. Sommigen zien hierin de lang gevreesde omverwerping van de gevestigde orde, waartegen men zich tot het bittere eind moet verzetten.
Mohsin Hamid valt buiten bestaande normen. Hij beweegt met gemak van het autobiografische essay naar een totaalroman over een gemondialiseerde planeet, van humor naar inzicht, van fabel naar politieke redevoering, van cinema naar religie. Hij is de eeuwig reizende verhalenverteller, een kosmopolitisch dichter.
Mohsin Hamid geeft zijn lezing van het thema REFUGE, en gaat erover in gesprek met journaliste en schrijfster Annelies Beck.
over de schrijver
Mohsin Hamid (1971) leeft in zijn geboortestad Lahore, in Pakistan, nadat hij in Londen, New York en Californië heeft gewoond. Van zijn twee eerste romans – Moth Smoke (niet vertaald – Betty Trask prijs en finalist voor de PEN/Hemingway award) en De val van een fundamentalist (uitg. De Bezige Bij, finalist voor de Man Booker Prize en verfilmd door Mira Nair in 2012) zijn wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Deze titels zijn in meer dan dertig talen vertaald. Hoe word je stinkend rijk in het nieuwe Azië (uitg. De Bezige Bij) en Exit West (id.) zorgden dat hij bij de New York Times ‘een van de meest talentvolle en inventieve schrijvers van zijn generatie’ genoemd wordt. Hij schrijft ook voor de New York Times, de Guardian, de New Yorker en het tijdschrift Granta.
over de interviewer
Annelies Beck (1973) is schrijfster en journaliste, bekend van het actualiteitenprogramma Terzake. Ze studeerde geschiedenis in Gent en Brazilian Studies in Londen. Ze maakte een documentaire over haar overgrootvader, die in de Eerste Wereldoorlog in Glasgow verbleef. Na twee romans, Over het kanaal en Toekomstkoorts, werkt ze nu volop aan een derde. In 2022 maakte ze met illustratrice Hanneke Siemensma het geprezen filosofische prentenboek Gedachten denken. In publieksgesprekken met auteurs probeert ze de wereld in en achter het oeuvre inzichtelijk te maken.
Org. Passa Porta, ICORN
foto's: mohsin hamid © Jillian Edelstein, annelies beck © eveline renaud
Binnenkort bij
Conversation entre Felwine Sarr et Taina Tervonen
Derrière les objets issus des guerres coloniales que nous admirons dans les musées se trouve une histoire violente qu’il est temps d’écouter. L'économiste et romancier sénégalais Felwine Sarr et la journaliste finlandaise Taina Tervonen se sont tous deux emparés, bien que dans des genres distincts, de cette passionnante question des trophées coloniaux.
Meet the author: Maxim Osipov
Maxim Osipov kwam twee jaar geleden als een komeet de literaire dampkring binnen met de ironisch getitelde verhalenbundel De wereld is niet stuk te krijgen. Sindsdien veranderde er veel: de wereld ging een beetje meer stuk, Rusland viel Oekraïne binnen en Osipov moest zijn vaderland ontvluchten.
Meet the author: Timothy Garton Ash
Weinig historici zagen hun leven zo verknoopt met de moderne geschiedenis van Europa als Timothy Garton Ash. Al een halve eeuw brengt hij verslag uit over de Europese politiek, vaak als ooggetuige. Naar aanleiding van zijn nieuwe boek Europa. Een persoonlijke geschiedenis gaat hij in gesprek met Karel Verhoeven, hoofdredacteur bij De Standaard.