Olga Ravn stelt 'Het personeel' voor

do 18.11.2021
20:00 - 21:30
Ravn Olga copy Lærke Posselt
Geannuleerd

Categorie

boekpresentatie, lezing

Kostprijs

€8/6 (€10 voor extra steun aan united stages).

korting

het voordeeltarief geeft 2€ korting aan al wie er baat bij heeft.

praktische informatie

Toegang tot avonden is enkel mogelijk op vertoon van een Covid Safe Ticket. Dankzij dit CST zijn het dragen van het masker en het houden van afstand niet meer verplicht (maar nog steeds aangeraden).


Taal

in English

Geannuleerd

Sinds de Deense schrijfster Olga Ravn met Het personeel op de shortlist van de International Booker prize prijkte zijn vele ogen op haar gericht. Auteur en recensente Persis Bekkering gaat met haar in gesprek over deze onalledaagse sciencefiction roman en over haar werk als hoofd van feministische schrijfschool Hekseskolen.

Helaas moeten we onze avond met Olga Ravn annuleren. Haar auteursbezoek aan Passa Porta maakte deel uit van een kleine tournee door België en Nederland. De nieuwe, strengere covid maatregelen in Nederland maken een bezoek onmogelijk.We hopen evenwel om Olga Ravn in de toekomst te mogen verwelkomen op een van onze podia. Uw tickets worden uiteraard vergoed.

Olga Ravn geniet al langer veel aanzien in Denemarken, waar ze bedrijvig is als schrijver, critica en hoofd van de feministische performancegroep en schrijfschool Hekseskolen. De wereld buiten Denemarken leert haar werk kennen nu haar derde roman Het personeel op de shortlist van de International Booker Prize belandde. Samen met uitgeverij Das Mag stellen we deze spraakmakende roman graag aan je voor.

het personeel

Op vele lichtjaren van de aarde cirkelt een ruimteschip om een planeet. Aan boord van dit ‘Zesduizendste Schip’ bevinden zich mensen en mensachtigen, sterfelijken en onsterfelijken. Wanneer ze een aantal vreemde objecten aan boord halen van de planeet merken ze tot hun verbazing dat ze gehecht raken aan de objecten. Mensen en mensachtigen ontwikkelen gelijkaardige verlangens. Naar intimiteit, warmte, afwezige geliefden, shoppen, kinderen. Ze verlangen naar de aarde, die enkel nog als vage herinnering bestaat.

hard vs zacht

In Het personeel lezen we het resultaat van een grote bevraging onder de bemanning, een onderzoek naar het arbeidsproces. We lezen in hun getuigenverklaringen over alledaagse problemen bij het schoonmaken, maar ook over hun dromen, hun twijfels, over elkaar (‘Hoe zou je je moeten redden zonder werk en zonder collega’s?’) en over zichzelf (‘Toen ik begon te huilen zeiden jullie: “Je kunt niet huilen, daar ben je niet voor geprogrammeerd.”’). Het personeel is een studie in wat het betekent een mens te zijn, tegelijkertijd is het een niet mis te verstane kritiek op een maatschappij overgeleverd aan de logica van productiviteit. Het is, zo stelt Ravn, ‘een roman over hard willen blijven maar geleidelijk vaststellen dat je van het zachtste materiaal bent gemaakt.’

‘Alles wat ik zoek in een boek. Ik was er van begin tot eind door geobsedeerd. Een vreemd, prachtig, diep intelligent en prikkelend onderzoek naar de betekenis van menselijkheid. Het personeel is een verontrustend briljant kunstwerk.'
Max Porter

Olga Ravn (1986) is een van de meest gevierde hedendaagse Deense schrijvers. Ze schreef drie romans, drie dichtbundels en is ook critica. Ravn stelde een bloemlezing met vergeten werk van Tove Ditlevsen samen en was een van de meest vocale voorvechters van de herwaardering van haar werk in Denemarken. Samen met Johanne Lykke Holm runt Ravn de feministische performancegroep en schrijfschool Hekseskolen. Het personeel, haar eerste werk dat naar het Nederlands wordt vertaald, verschijnt bij Das Mag.

Persis Bekkering (1987) is een Nederlandse schrijver en recensente. Ze recenseert voor NRC Handelsblad en schrijft columns, proza en essays voor onder andere De Gids, Mister Motley en de Nederlandse Boekengids. In 2018 debuteerde ze met de roman Een heldenleven, deze werd in 2021 gevolgd door de roman Exces, een ode aan de ravecultuur.

Organisatie: Passa Porta, Das Mag

foto © laerke posselt

Binnenkort bij