Optimistische woede: het Fixdit-manifest

do 06.10.2022
20:00 - 22:00
Fixdit photoweb

Categorie

interview, debat

Kostprijs

vvk: €10/7 (€12 voor extra steun aan united stages) - aan de kassa €12/9 (€15 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft.

Taal

in het Nederlands

Kende je Fixdit al, het Vlaams-Nederlandse schrijverscollectief dat zich al enige tijd on- en offline inzet tegen genderongelijkheid in de letteren en ijvert voor de uitbreiding van de canon met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs? Een van de leden, Gaea Schoeters, kennen we in Passa Porta al goed dankzij de Dead Ladies Shows die zij voor ons samenstelt en presenteert.

Op 6 oktober 2022 is Fixdit voor het eerst als collectief te gast in Brussel. Bij wijze van Belgische primeur lanceren Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet en Christine Otten in Passa Porta het Fixdit-manifest Optimistische woede (De Geus, 2022). Ze lezen voor uit eigen werk en brengen prikkelende statements uit het manifest als stof voor een gesprek met het publiek en moderatrice Nicky Aerts.

Optimistische woede

Gendergelijkheid in de literatuur is anno 2022 nog altijd ver te zoeken. De literaire canon is overwegend mannelijk (en wit), vrouwelijke auteurs winnen minder literaire prijzen en leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dat veranderen. Fixen.

Vanuit optimistische woede en bondgenootschap geven elf Fixdit-auteurs in het manifest Optimistische woede hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur die ons in de weg zitten. En ze laten zien hoe makkelijk, zinvol en inspirerend het kan zijn om die woede om te zetten in actie.

Wie is Fixdit?

Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Door o.a. acties, essays, open brieven, podcasts en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs. Fixdit is Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Meer informatie, teksten en podcasts vind je op fixdit.nu.

Org. Passa Porta, De Geus, Fixdit

foto's sanneke van hassel © Chantal Ariëns, christine otten © fjodor buis