Marek Šindelka

do 24.10.2019
20:00 - 21:30
Marek Sindelka

Locaties

Passa Porta

Categorie

Boekpresentatie, Interview, Lezing

Kostprijs

VVK € 8 / 6 ; Kassa € 9 / 7

Taal

in het Engels (met Franse en Nederlandse ondertitels)

Meet the author


De schrijversontmoetingen bij Passa Porta, met gedrevenheid, lef en grondigheid samengesteld, zijn méér dan de presentatie van literaire werken.

Bekijk het overzicht

Marek Šindelka is de belangrijkste Tsjechische schrijver van zijn generatie. Een statement van formaat, maar de nominaties, prijzen en lof die zijn werk te beurt vallen, liegen er niet om. Het Tsjechische supertalent was te gast op het Passa Porta Festival 2016 en keert nu terug naar Brussel om een maand lang aan zijn volgende roman te werken. In Passa Porta praat hij met Nicky Aerts over de roman Materiaalmoeheid en zijn liefdesverhaal Blijf bij ons, pas in het Nederlands verschenen in de Moldaviet-reeks van uitgeverij Voetnoot, een unieke serie met parels uit de Tsjechische literatuur.

Lichamelijkheid en (mis)communicatie

Een relatie loopt stuk, typische 21e-eeuwse communicatieproblemen liggen aan de basis van de breuk. Het uitgangspunt van Šindelka’s titelverhaal uit de verhalenbundel Blijf bij ons (Zůstaňte s námi, 2011) kon haast niet banaler. Maar de insteek en uitwerking van het onderwerp zijn bijzonder origineel en fascinerend. Geobsedeerd als hij is door lichamelijkheid, focust Šindelka op de fysieke toestand van zijn personages. Ook al weerspiegelen hun lichamen de zielenroerselen van het koppel, in de vloed van woorden gaat dat aan het tweetal voorbij. In Šindelka’s eigen woorden: ‘In hun geval heeft de taal zijn communicatieve functie verloren, ze hebben een barrière van woorden om zich heen opgetrokken die ze angstvallig tegenover elkaar beschermen en waar ze niet overheen willen stappen.’

Succes in de Lage Landen

Voor Nederlandstalige lezers is Marek Šindelka (1984) geen onbekende meer. Zijn eerste in het Nederlands vertaalde roman Anna in kaart gebracht (Das Mag, 2016) werd overladen met lovende recensies en zijn beklijvende vluchtelingenroman Materiaalmoeheid (Das Mag, 2018) werd door Knack uitgeroepen tot boek van het jaar, onderscheiden met de Cutting Edge Award en genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2019. Ook Blijf bij ons viel reeds in de prijzen: bij de oorspronkelijke Tsjechische uitgave in 2011 kreeg het werk de Magnesia Litera Prijs. Voor de Nederlandse vertaling tekende meestervertaler Edgar de Bruin.

Zie ook de auteurswebsite mareksindelka.com.

Passa Porta, Uitgeverij Voetnoot