Ryoko Sekiguchi

In haar nieuwste boek onderzoekt ze het onvertaalbare begrip Nagori, dat verwijst naar een seizoen dat op zijn einde loopt. Je kunt de term ook gebruiken voor de smaak van een vrucht of een liefde die geen lang leven meer beschoren is. Maak kennis met Ryoko Sekiguchi en haar unieke culinaire evenementen.
Let op! Om aan dit programma deel te nemen, moet je twee tickets (apart) aankopen: een festivalpas (dagpas of weekendpas) en een extra ticket (€10). Op voorhand boeken is verplicht; plaatsen zijn beperkt.
Een quatre-mains
Ryoko Sekiguchi gaat steeds op zoek naar een wisselwerking tussen schrijven en gastronomie. In die context creëerde ze al verschillende evenementen, waaronder Lorsque l’humidité change, le monde change (Centre Pompidou Metz, 2017), La cuisine des nuages (Fondation Cartier, 2018) en Banquet fantôme (Centre Pompidou Parijs, 2018).
Voor het Passa Porta Festival 2019 koos ze een aantal fragmenten uit boeken van andere schrijfsters die ook op het programma staan. Samen met Sugio Yamaguchi, de Japanse kok van het restaurant Botanique in Parijs, ontwikkelde ze enkele amuse-bouches die geïnspireerd zijn op die fragmenten. Daarmee creëerde ze een literaire en culinaire happening waarbij je kunt genieten van hapjes terwijl je raadt op welk fragment ze het recept baseerde. Het publiek krijgt de fragmenten mee naar huis.
Een schrijfster-performer die universums verbindt
Ryoko Sekiguchi is een Japanse dichteres en vertaalster die al een twintigtal jaar in Frankrijk woont. Eerst hanteerde ze een Japans aandoende schrijfstijl, maar na verloop van tijd is haar stijl verfranst. Ze creëert regelmatig culinair-literaire performances waarbij ze woorden en smaken met elkaar combineert.
Passa Porta, Le Palace
foto Ryoko Sekiguchi © H. Bamberger
Binnenkort bij

Winteruur met Wim Helsen
Een klein kwartier, een grote sofa en een minzame glimlach. Meer heeft Wim Helsen niet nodig om zijn gasten grote en kleine inzichten te ontlokken over het leven en de literatuur.

Women and Power: Deborah Levy
Deborah Levy luisterde het voorbije literaire jaar op met wat ze zelf haar ‘living autobiography’ noemt. De eerste twee delen verschenen in het Nederlands bij uitgeverij De Geus met als titel Dingen die ik niet wil weten en De prijs van het bestaan. Op het festival praat ze met Ruth Joos.

Max Porter leest voor
In een nieuwe tekst over menselijke relaties in tijden van covid die hij ons zelf voorleest, overstijgt Max Porter elk debat over afstandsmaatregelen en huidhonger.