Samen Rachida Lamrabet Lezen

zo 31.03.2019
10:30 - 11:30
Lamrabet Rachida 527299 Koenbroos Zw

Locaties

Muntpunt

Categorie

Workshop

Taal

in het Nederlands

Heb jij dat soms ook: je leest een zin die je zo mooi vindt dat je opkijkt uit je boek om hem meteen voor te lezen aan wie er in de buurt is. Jammer genoeg is er niet altijd iemand om te delen in je leesvreugde. Nu wel! In kleine groep proef je van teksten uit het werk van Rachida Lamrabet en wissel je van gedachten. Een passionele lezer begeleidt het gesprek. Je beter voorbereiden op het gesprek met Rachida Lamrabet dat daarna volgt, is niet mogelijk.

Van Debuutprijs naar Deburkanisation

Rachida Lamrabet is een Belgische schrijfster van Marokkaanse origine. Ze debuteerde in 2007 met Vrouwland. De roman rond migratie en identiteit leverde haar de Debuutprijs op. Tien jaar later schreef Lamrabet het essay Zwijg, Allochtoon!, over racisme en de controle over het vrouwenlichaam in een strijd om macht, normen en waarden. Kort daarvoor had ze het script geleverd voor de kortfilm Deburkanisation, waarin een fictieve vrouw het recht opeist een boerka te dragen. Het project kostte Lamrabet haar job bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Vertel het iemand

Na de commotie rond Deburkanisation trok Lamrabet zich terug uit de publieke ruimte. Maar niet voor lang. In alle luwte werkte ze aan een nieuwe roman: Vertel het iemand. Daarin doet een Marokkaanse jongen het verhaal van zijn wedervaren in de Eerste Wereldoorlog, een strijd die niet de zijne is. In zijn dagboek werpt de jonge Amazigh een licht op de oorlogsgruwel en het racisme van de officiers. Dat laatste komt hem duur te staan, want wat hij in zijn dagboek schrijft, wordt tegen hem gebruikt in een proces wegens hoogverraad.

Passa Porta, De Dagen, Muntpunt

Foto Rachida Lambaret © Koen Broos

Binnenkort bij