Waar gebeurd 1: Chris De Stoop en Frank Westerman over feit en fictie

di 06.11.2018
20:00 - 21:30
Real

Categorie

Debat, Interview

Kostprijs

VVK: €7/5 Kassa: €9/7

Taal

volledig in het Nederlands

Storytelling verbindt de journalist met de romancier, de wetenschapper met de kunstenaar. Tenslotte, feiten krijgen maar betekenis in een context, als een verhaal de punten met elkaar verbindt. Maar waar stopt de Wahrheit en waar begint de Dichtung?

Tijdens twee inzichtrijke avonden gaan non-fictieschrijvers naar de essentie van hun metier: hoe ga je als schrijver om met feit en fictie, met de verleiding van de verbeelding en de soms nog wonderbaarlijkere werkelijkheid? Allround letterenman Matthijs de Ridder schotelt zijn gasten deze vragen voor.

Matthijs De Ridder © Michiel Hendryckx

Matthijs de Ridder stelt de vragen

Waar gebeurd #1: Wat willen we zeggen? Hoe willen we het zeggen?

De wereld bestaat uit verhalen. Althans: we ervaren de werkelijkheid als een verzameling verhalen. Elk verhaal is dan ook gekleurd.

Hoe ‘waar' of ‘aangrijpend’ de gebeurtenis ook is, het is de taak van de verteller om er vorm aan te geven. Hoe gaan non-fictieschrijvers met die verantwoordelijkheid om? Wanneer beginnen de feiten te spreken? En in welke mate klinkt de visie van de auteur hierin door?

Op de eerste avond van deze double bill vraagt schrijver en criticus Matthijs de Ridder auteurs Chris de Stoop en Frank Westerman uit over deze hachelijke kwestie.

Chris De Stoop schrijft zowel fictie als non-fictie en debuteerde in 1992 met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief, meneer. Dit najaar verschijnt zijn nieuwste boek Wanneer het water breekt, het waargebeurde verhaal over twee bootvluchtelingen en de diepe breuk die migratie is.

Frank Westerman publiceerde o.a. El Negro en ik, Ingenieurs van de ziel en De graanrepubliek. In zijn recente verzameling reportages In het land van de ja-knikkers voert hij de lezer mee door het veranderende Nederland van de afgelopen decennia, weg van het randstedelijk gewoel. Wij, de mens is zijn nieuwste, pas verschenen boek.

Geïnteresseerd ? Kom dan ook naar de tweede aflevering van Waar gebeurd!

Foto © Bart Michielsen

Binnenkort bij