Women and Power: Deborah Levy

Locaties
Categorie
Kostprijs
Programma
wil je graag een vraag stellen aan de auteur? Stuur ze voor 26 maart als korte video of gewoon in de mail naar connect@passaporta.be.
Taal
De Britse Deborah Levy schrijft proza, theater en poëzie en werd al drie keer genomineerd voor de Booker Prize. In 2020 verschenen van haar Dingen die ik niet wil weten en De prijs van het bestaan, de eerste twee delen van een autobiografische trilogie. Een levendige, onverbiddelijke reflectie over vrouwelijkheid, depressie en literatuur.
Dubbelslag
‘Het was evident dat “vrouwelijkheid” als een culturele constructie van mannen die door vrouwen werd nagespeeld, een vermoeid fantoom was dat nog wat bleef rondspoken in het begin van de 21ste eeuw.’ Aldus Deborah Levy, die gelukkig ook in staat is om dat spook te verjagen. Nadat eerder al De man die alles zag en Warme melk van haar in het Nederlands was verschenen, kregen we vorig najaar niet één, maar meteen twee nieuwe boeken van haar cadeau. The Guardian plaatste The Cost of Living (De prijs van het bestaan) prompt in de lijst van de 100 beste boeken van onze jonge eeuw.
Duras et Godard
Door in dialoog te gaan met ondermeer Marguerite Duras, Georges Perec, Sylvia Plath en Jean-Luc Godard, maar vooral door te putten uit haar eigen leven, stelt Levy in haar eigenzinnige autobiografie een andere vrouwelijke hoofdrol voor. Wie de eerste twee delen al heeft gelezen weet hoe ze die rol ziet. De anderen hebben het plezier van de ontdekking nog te goed.
Het gesprek dat de schrijfster aangaat met journaliste Ruth Joos over de relatie tussen vrouwelijkheid en macht wordt ondertiteld in het Frans en het Nederlands.
Passa Porta, De Munt
foto deborah levy © sheila burnett
Binnenkort bij

Ecologie : Marie Darrieussecq, Nastassja Martin et Lucie Taïeb
Trois autrices lèvent le voile sur les raisons et les moyens de leur questionnement écologiste à travers l’écriture.

Roy Jacobsen is present
Stelselmatig verschijnen de succesvolle delen van de tetralogie waarin de Noor Roy Jacobsen de lotgevallen beschrijft van een familie die een bestaan probeert op te bouwen op een eiland voor de kust van Noorwegen.

Women and Power: the power of the pussy
‘In welk keurslijf dwingen we vrouwen?’ De ‘Wilde Wijven’ in Heleen Debruyne en Sofie Vandamme vragen het aan Rachida Lamrabet, en Julie Cafmeyer, die in hun literatuur en theater de macht en onmacht van de vrouw verkennen. Uit Finland schuift auteur Mia Kankimäki aan.