Zomerse opendeurdag bij Passa Porta

za 22.06.2024
9:30 - 22:30
Draft Opendeurdag Passa Porta

Categorie

interview, muziek, performance, poëzie

Kostprijs

gratis

Taal

meertalig

Wil je graag eens een kijkje nemen achter de schermen? Zou je eens een vlieg op onze muur willen zijn? Nieuwsgierig naar wat we doen, waar we werken, wat we lezen ?

Om zijn 20ste verjaardag te vieren zet internationaal literatuurhuis Passa Porta de deuren wijd open.

Op zaterdag 22 juni plannen we de hele dag lang een reeks gratis toegankelijke en meertalige activiteiten, op alle verdiepingen van Dansaertstraat 46. Voor of na een bezoek aan onze drietalige boekhandel op het gelijkvloers kun je ruimtes verkennen die anders voorbehouden zijn aan schrijvers en medewerkers, en meer te weten komen over het verleden, het heden en de toekomst van een huis dat al 20 jaar gewijd is aan hedendaagse literatuur.

Op het menu: literaire yoga, ontbijt op het terras, zomerleestips, participatieve workshops, een literaire bingo, een voorleessessie, een performance, een rondleiding en een ontmoeting met de Turkse schrijfster Almula Türedi in het appartement van onze writers-in-residence. Verder nog een literaire tarotsessie, een aperitiefconcert, een open mic... Alles in een volkomen zomerse sfeer, met ligstoelen om te lezen, drankjes en ijsjes inbegrepen.

9u30 - 10u30: literaire yoga - volgeboekt
maximum 15 personen
passa porta bookshop

We verwelkomen je graag met een kopje thee, gevolgd door een les literaire yoga in de Passa Porta Bookshop. Wie heeft er nog nooit gedroomd van het uitvoeren van een paar asana's tussen de boeken, terwijl je luistert naar literatuur?

10u30 - 11u: ontbijt - volgeboekt
passa porta terras

Ontbijt op het terras van Passa Porta.

11u - 12u: rondleiding - volgeboekt
maximum 10 personen

niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Wil je alle verdiepingen van Passa Porta verkennen en meer weten over de werking van het huis? Tijdens de opendeurdag nodigt het internationaal literatuurhuis je uit voor een rondleiding (in het Nederlands, Frans of Engels) door de gewoonlijk gesloten ruimtes. Deze rondleiding biedt een unieke kans om achter de schermen van de huisactiviteiten te kijken en eindigt in een van onze internationale residentieflats. Daar verblijft de Turkse schrijfster Almula Türedi, onze writer-in-residence voor juni. Ontdek haar werkplek en leer meer over het manuscript waaraan ze in Brussel werkt. Maximaal 10 personen per bezoek, ook om 17 uur.

13u - 14u30: Workshop Back to the Future – met Jeroen Theunissen Tijdreizen in de literatuur - volgeboekt
maximum 15 personen
passa porta living

niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Omdat we op onze verjaardag niet alleen achteruit maar ook vooruit willen kijken onderzoeken we hoe schrijvers omgaan met tijd. Hoe geef je het verleden vorm en maak je de toekomst geloofwaardig? Aan de hand van 3 literaire fragmenten denken we na over verleden en toekomst in de literatuur. Jeroen Theunissen doet in zijn nieuwe roman Een week iets heel ingenieus met het tijdsverloop, en hij is dan ook de geknipte persoon om ons iets bij te leren. Hij kiest een fragment uit zijn boek en leidt ons mee door de workshop.

De drie boeken:
Een week van Jeroen Theunissen: welke deuren worden er geopend voor je verhaal en welke gaan er dicht wanneer je de chronologie omkeert? We gaan het proefondervindelijk testen.

De zaaier van Octavia Butler: een toekomstroman die werd geschreven in 1993 en die zich afspeelt in… 2024. Hoe stelde deze gerenommeerde schrijfster in deze sciencefictionklassieker zich onze tijd voor? Herkennen we ons in haar doembeelden en begrijpen we waarom ze voor deze werkelijkheid heeft gekozen? En hoe zouden we zelf het jaar 2054 vormgeven?

Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen. In deze roman, die de Libris Literatuurprijs won, krijgt het hoofdpersonage de kans om terug te keren naar een moment in zijn eigen leven waar hij iets kan goedmaken. Een verleidelijke kans, maar niet zonder gevaren, zowel voor de schrijver als zijn personage. Hoe zouden wij ermee omgaan?

Het is niet nodig om de boeken op voorhand gelezen te hebben. We lezen samen de fragmenten en gaan van daaruit aan de slag. Meer dan je verbeelding en je tijd vragen we niet.

14u - 18u: literaire tarot
passa porta terras

niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Benieuwd naar je toekomst? Vind je binnenkort de ware, of geniet je van een succesvol en welvarend leven? Laat onze literaire heks je toekomst voorspellen! Met het literaire heksenorakel voorspelt ze je toekomst aan de hand van symbolische figuren als Virginia Woolf, Sappho en Forough Farrokhzad.

15u - 16u: blood flow-leesclub
maximum 20 personen
passa porta living

niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

"Blood Flow" is en ontmoetingsplaats tussen performance en literatuur, waarbij de figuur van de subalterne aan bod komt /of/ centraal staat. Een krachtig performatief en conceptueel werk van Carlos Landaeta Meneses dat subtiel speelt met onze verwachtingen en ons uitnodigt na te denken over de machtsdynamieken in de wereld van vandaag. Het publiek wordt uitgenodigd om de voorgestelde boeken zelf te lezen (van Grada Kilomba, Audre Lorde, James Baldwin, Bell hooks, Maboula Soumahoro, Edouard Glissant...), of om ze luidop te komen delen. Maar in hoeverre /of/ in welke mate kan een lichaam sociale druk in zijn aderen belichamen? Van 16u tot 16u30 volgt er een nagesprek met de artiest.

Concept - Performance: Carlos Landaeta Meneses
Dramaturgie: Ine Bonnaire
Techniek en Visueel : Léah Crabbe
Vertaling: Carlos Landaeta Meneses et Charlotte Landsheere

16u - 17u: literaire bingo - volgeboekt
maximum 20 personen
passa porta meeting

niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Ben jij een echte literatuurkenner? Een grote Passa Porta-fan? Test dan je kennis tijdens onze literaire bingo! Neem plaats in de gezellige Passa Porta living, houd je pen klaar en probeer als eerste je bingokaart vol te krijgen. De bingo wordt begeleid door Kriticos en wordt gehouden in het Frans, Nederlands en Engels.

17u-18u: rondleiding
max 10 personen

niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit

Wil je alle verdiepingen van Passa Porta verkennen en meer weten over de werking van het huis? Tijdens de opendeurdag nodigt het internationaal literatuurhuis je uit voor een rondleiding (in het Nederlands, Frans of Engels) door de gewoonlijk gesloten ruimtes. Deze rondleiding biedt een unieke kans om achter de schermen van de huisactiviteiten te kijken en eindigt in een van onze internationale residentieflats. Daar verblijft de Turkse schrijfster Almula Türedi, onze writer-in-residence voor juni. Ontdek haar werkplek en leer meer over het manuscript waaraan ze in Brussel werkt. Maximaal 10 personen per bezoek.

18u- 19u30: open mic
passa porta terras

Alle dichters, slammers en schrijvers zijn van harte welkom op een avond van vrije meningsuiting, gedeelde emoties en poëzie. We organiseren een open mic voor iedereen, of je nu een beginnende of ervaren woordkunstenaar bent. Elke deelnemer krijgt de kans om een tekst of een (slam)gedicht naar keuze te presenteren (maximaal 3 minuten per tekst). Je kunt je online inschrijven of ter plaatse vanaf 18.00 uur.

19:00-22:30: aperitiefconcert
passa porta bookshop - zonder inschrijving

Om de dag af te sluiten begeven we ons naar de Passa Porta Bookshop, onze jarenlange partner. Daar nodigen we je uit voor een jazzavond tussen de boeken. Geniet van de gezellige sfeer met een drankje aangeboden door de boekhandel.

Illustratie © Joana Estrela

Binnenkort bij