Terugblik: ‘Brussels City of Stories: Connections’

15.06.2022
02 Passa Porta COS2022 C Lessire

Op 4 juni bracht het festival ‘Brussels City of Stories: Connections’ honderden verhalen tot leven in de vorm van lezingen, tentoonstellingen en originele optredens voor de passagiers van de Brusselse trams, bussen en metro’s.

Het is een zaterdagnamiddag als alle andere in het MIVB-station Beurs. Op het perron van tramlijnen 3 en 4, richting Zuidstation, spreken Oscar en Bibi willekeurig passagiers aan. De twee acteurs doen een ongewoon voorstel: ze bieden aan om hun tijdens de tramrit een verhaal te vertellen. De Belgische schrijvers Astrid Haerens, Olivier El Khoury en Sophie d’Aubreby hebben de teksten speciaal voor deze gelegenheid geschreven. Het zijn erg verschillende verhalen, maar ze spelen zich allemaal af in en rond het Brusselse openbaar vervoer. ‘Connections’ was immers het thema van deze nieuwe editie van ‘Brussels City of Stories’, voor het eerst in de vorm van een heus festival.

Op zaterdag 4 juni waren er tal van dergelijke momenten op het Brusselse vervoersnet. De stations Rogier, De Brouckère, Centraal Station en Beurs dienden als verzamel-, vertrek- of aankomstpunt voor een reeks poëtische en ongewone interpretaties van het openbaar vervoer: een collagetentoonstelling door Cinemaximiliaan, performances van Juan Pablo Plazas, Axelle Verkempinck en Colectivo Ultimatum, een workshop over het begrip ‘safe space’, een groot participatief fresco op het Beursplein en een poëziewandeling met Joris Iven. Het zijn slechts enkele van de activiteiten waaraan passagiers voor de prijs van een metrokaartje konden deelnemen. De dag werd afgesloten met een grootse, gezellige finale en een royaal open podium bij de Vaux-Hall in het Warandepark.

Voor de organisatie van ‘Brussels City of Stories: Connections’ bundelde Passa Porta de krachten met drie andere culturele spelers uit de hoofdstad (Muntpunt, de Foire du livre de Bruxelles en Théâtre 140). Samen hadden ze één doel voor ogen: de tram-, bus- en metroritten van alledag vertalen in denkbeeldige reizen of omvormen tot echte ontmoetingen – en de dagelijkse sleur verrijken met nieuwe manieren om het verhaal van de openbare ruimte te vertellen.

 
foto's © caroline lessire
video © julien kartheuser
15.06.2022