courage (19) marie desplechin

22.12.2020
Auteurstekst
Marie Desplechin courage

In deze donkere dagen vroegen we aan een aantal gewaardeerde auteurs wat ‘moed’ voor hen betekent. De voorbije weken las je hier hun antwoorden, in de vorm van een gedicht, een herinnering, een anekdote of een meer filosofische bespiegeling. Dit is de laatste episode.


Passieve moed bestaat niet. Moed openbaart zich. Daarom kun je hem beter vergelijken met een duizeling. Dus hoef je niet te speculeren over de reserve waaruit we kunnen putten. Het moment waarop je weet over welke moed we beschikken, en in welke hoeveelheid, breekt altijd snel genoeg aan. Niemand roept die momenten bewust op, en — meestal — doen we ons best om ze te ontvluchten, vergeefs.

Angst, verdriet, woede maken deel uit van het (all inclusive) verblijf in het bestaan. Als we ten prooi zijn aan de verontwaardigde, overrompelende gevoelens waarmee ze ons overvallen, als we weerloos, kwetsbaar of naakt zijn en geconfronteerd worden met onze zwakheid, dan rijst de moed op. Hij ontstaat uit een luchtige mengeling van oeroude reflexen en neemt eensklaps de gedaante aan van een hond. Je wist niet dat hij bestond en op slag is hij daar, en gromt naar de vijand.

Zie hoe hij de waarde van het verleden, de angst voor de toekomst geringschat, zie hoe hij opeens begint te blaffen. Verdedig je zoals hij jou verdedigt. Word die hond. O, je hoeft geen overwinning te verwachten. Iedereen heeft al wel een verslagen hond gezien. Maar er bestaan grootsere dingen dan de overwinning.

Vertaald uit het Frans door Katelijne De Vuyst

Marie Desplechin (1959) schrijft boeken voor kinderen (Séraphine, Verte, Le Journal d’Aurore) en voor volwassenen. In 2005 ontving ze de Prix Médicis voor La Vie sauve, in 2020 werd ze bekroond met de Grande Ourse van de Salon du Livre Jeunesse van Montreuil. Ze werkt regelmatig als journaliste en schrijft mee aan filmscenario’s. Ze woont in Parijs.

fijn dat je even de tijd nam voor een stukje literatuur.

Misschien werd je wel ontroerd, raakte je verontwaardigd, uitgedaagd of geïnspireerd. Met het online magazine geven we auteurs en vertalers kansen om tegen een correcte verloning nieuw werk te creëren.

We gaan actief op zoek naar die schrijvers die een onbekend deurtje opentrekken of vaak minder zichtbare verhalen vertellen. We vinden het belangrijk om deze stemmen een platform te geven, hen te ondersteunen en waar nodig te begeleiden. Want we zijn van mening dat alle verhalen gehoord moeten worden. Je kan ons helpen om dit evenwicht te realiseren door ons financieel te steunen.

Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons verder om meer auteurs aan het woord te laten. Hartelijk dank alvast!

Ja, ik steun literaire makers
22.12.2020