courage (4) geert van istendael

01.12.2020
Auteurstekst
Geert van Istendael

In deze donkere dagen vroegen we aan een aantal gewaardeerde auteurs wat ‘moed’ voor hen betekent. De komende weken lees je hier hun antwoorden, in de vorm van een gedicht, een herinnering, een anekdote of een meer filosofische bespiegeling.


KORROZJE


Op 11 november 1917 lag soldaat Egide Noppen, voorheen magazijnier bij de suikerraffinaderij Graeffe, Manchesterstraat, Sint-Jans-Molenbeek, te rillen ergens in een West-Vlaamse moddervlakte, half begraven onder zes andere soldaten. Zij dood, hij niet.

Het gedaver van het Duitse geschut scheurde haast zijn trommelvliezen. Kroop hij vooruit, dan knalde de Pruis hem af. Kroop hij achteruit, hij raakte geen tien meter ver. Rugschot. Of obus. Soldaat Noppen dacht, ik stop de loop van mijn geweer in mijn mond en druk af. Weg ellende.

Op dat moment hoorde hij een stem, ver, maar boven alle kanonnen uit. Die stem riep overduidelijk: Korrozje, kammeroet, korrozje!

Molenbeek, zei soldaat Noppen, nee, hij schreeuwde Meulebeik, krabbelde overeind en strompelde, holde gebukt, kroop, strompelde en liet zich vallen in een Belgische loopgraaf.

Soldaat Egide Noppen heeft heelhuids 11 november 1918 gehaald. Maar nooit is hij erachter gekomen wie hem moed heeft toegeroepen. In zijn eigen taal.

Geert van Istendael (1947) is dichter, prozaschrijver, literair vertaler en essayist. Auteur van o.a. Arm Brussel, Taalmachine, Mijn Duitsland, en de recente Brusselse politieromans Het lijk in de boomgaard en De danseres en het mes.

fijn dat je even de tijd nam voor een stukje literatuur.

Misschien werd je wel ontroerd, raakte je verontwaardigd, uitgedaagd of geïnspireerd. Met het online magazine geven we auteurs en vertalers kansen om tegen een correcte verloning nieuw werk te creëren.

We gaan actief op zoek naar die schrijvers die een onbekend deurtje opentrekken of vaak minder zichtbare verhalen vertellen. We vinden het belangrijk om deze stemmen een platform te geven, hen te ondersteunen en waar nodig te begeleiden. Want we zijn van mening dat alle verhalen gehoord moeten worden. Je kan ons helpen om dit evenwicht te realiseren door ons financieel te steunen.

Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons verder om meer auteurs aan het woord te laten. Hartelijk dank alvast!

Ja, ik steun literaire makers
01.12.2020