De laureaten van de beurs BrusselSchrijft 2024 bij Passa Porta

26.06.2024
Nieuws
Photo stylo

Voor BrusselSchrijft / Bruxelles'écrit, een nieuw initiatief van de schepen van cultuur van de Stad Brussel, reikt Passa Porta in 2024 twee werkbeurzen uit: een voor narratieve audio en een voor literair vertalen.

Twee jury’s, bestaande uit leden van ons artistieke team en externe specialisten, maakten hun keuze uit tientallen inzendingen. De eerste beurs gaat naar Stephanie Lemmens, die zal werken aan de Nederlandse vertaling van de roman Ça va n’aller van de jonge Franstalige Brusselse schrijfster Pieterke Mol. De tweede beurs is voor het narratieve audioproject van Tibo Renodeyn. Hij creëert ‘Stromend Brussel’, een origineel audio-essay in de vorm van een reeks podcasts over de betekenis van waterlopen, fonteinen en bronnen voor Brusselaars van gisteren, vandaag en morgen.

Beide laureaten ontvangen een beurs van 4000€ en een technische of redactionele ondersteuning ter waarde van 1000€.

Over de laureaten

Stephanie Lemmens (1980) besliste op haar veertigste, na een carrière als agoog, om aan de slag te gaan als vertaalster en schrijfster. Ze ging toegepaste taalkunde studeren en volgde ook een opleiding creatief schrijven en literair vertalen. Onder begeleiding van mentor Katrien Vandenberghe zal zij werken aan haar vertaling van Ça va n’aller van Pieterke Mol, een vlijmscherp verhaal over een opgroeiende jonge vrouw die haar drie ouderfiguren ziet afglijden door alcoholisme. Dit zelfgepubliceerde boek werd in 2020 genomineerd voor de Prix Rossel en de Prix Grenades.

In het werk van de Brusselse audiomaker Tibo Renodeyn (1999) staan bizarre figuren, geheimzinnige plekken en vergeten vertellingen in de schijnwerpers. Als hoorspelspecialist creëert, regisseert en monteert hij onder andere binnen audiocollectief Studio Klankzinnig. Zo stond hij mee aan de wieg van Posha, de eerste fictiepodcast van VRT MAX. Brussel is voor hem een eindeloze bron van inspiratie, die hij al kuierend gulzig tot zich neemt. Zijn werken zijn een pleidooi om mysteries in het leven te bewaren, te geloven in het ongelofelijke en verwondering te koesteren.

26.06.2024