in residence: amandine gay

18.10.2022
Opname
Amandine Ecrit

Maak kennis met de Franse schrijfster, cineaste en afrofeministe Amandine Gay, onze writer-in-residence voor oktober 2022.

In dit korte videoportret door regisseur Sarah Baur vertelt zij over haar nieuwe schrijfproject, het belang van residenties, en de inspiratie die ze vindt in recent werk van auteurs als Sophie Calle (Prenez soin de vous) en Lila Quintero Weaver (Darkroom). Ook leest Amandine ons een passage voor uit haar autobiografische essay Une poupée en chocolat (Editions de la Découverte, 2021).

 

'De taal heroveren' is voor Amandine Gay (1984) een daad van emancipatie. Ze spreekt regelmatig over onderwerpen als afrofeminisme, intersectionaliteit en adoptie. Na haar eerste film Ouvrir La Voix (2017), waarin ze een stem gaf aan 24 Afro-Franse vrouwen, maakte ze de documentaire Une Histoire à Soi (2021). Ze schreef het voorwoord bij de Franse vertaling van bell hooks’ klassieker Ain’t I a Woman en werkte mee aan collectieve publicaties als Black Anthology: Adult Adoptees Claim Their Space. In 2018 nam ze het initiatief voor Le Mois des Adopté.e.s, een jaarlijkse reeks evenementen in Frankrijk, Zwitserland en Quebec om geadopteerden de kans te geven hun geschiedenis terug te eisen. In 2020 ontving zij aan Concordia University de Ted Little Award. In 2021 verscheen haar boek Une poupée en chocolat, een autobiografisch essay over adoptie (éds. La Découverte).

18.10.2022