In residentie: Patrick McGuinness

29.04.2024
Opname
Patrick Mc Guinness THUM Bvideo1

Sarah Baur maakte een prachtig videoportret van onze Britse writer-in-residence Patrick McGuinness. Hij was in maart te gast in Passa Porta en verbleef vervolgens ook bij De Letterie in Oostende, de stad die een grote rol speelt in het boek waar hij nu aan werkt. Voor de camera praat hij over zijn Belgische roots, over Groot-Brittannië 'post-Brexit', zijn omgang met verschillende literaire genres, zijn bewondering voor de Brusselse dichter Odilon-Jean Périer en zijn plannen voor een roman over Marvin Gaye en andere 'exiles and outcasts' die ooit in België verbleven.

Patrick McGuinness (1968) is een Britse schrijver, dichter en criticus met Ierse en Belgische roots.

Naast het schrijven doceert hij Franse letterkunde en vergelijkende literatuurwetenschap aan de universiteit van Oxford. Bekende titels van zijn hand zijn de romans The Last Hunderd Days (Seren, 2011) en Throw Me to the Wolves (Cape, 2019), de dichtbundels The Canals of Mars (Carcanet, 2004), Jilted City (Carcanet, 2010) en Blood Feather (Cape, 2023), alsook Other People’s Countries, een essayboek met herinneringen aan zijn kindertijd in het Belgische stadje Bouillon, waar zijn moeder vandaan kwam. In 2023 ontving hij de Prix Triënnal du Rayonnement des Lettres Belges (Prix Léo Beeckman) voor zijn bijdrage tot de studie en bekendheid van de Franstalige Belgische letteren in het Engelse taalgebied.

In 2013 was McGuinness al een eerste keer writer-in-residence in Passa Porta. Een jaar later las hij voor in de Beursschouwburg ter gelegenheid van 10 jaar Passa Porta. In 2024, het jaar van 20 jaar Passa Porta, keerde hij terug naar Brussel.

29.04.2024