Literatuurmix | Alex Deforce

02.02.2021
podcast
Alex Deforce

Ook dit jaar nodigt Coline Cornélis van Passa Porta een reeks geluidskunstenaars uit om te experimenteren met teksten, stemmen en andere muziek. Auteurs en thema’s uit de programmatie van Passa Porta krijgen zo nieuwe buren, betekenissen en gedaanten. De eerste aflevering is een creatie van de Brusselse DJ, kunstenaar en dichter Alex Deforce.

Rode draden in deze mix zijn: literatuur en poëzie, natuurlijk, maar ook het in vraag stellen van zowat alles en iedereen, het menselijke ego niet in het minst. Van elektronica uit de Afrikaanse diaspora tot Kimya Dawsons revolutie 'like nothing ever happened'. Bijna de helft van de mix is Belgisch, en daarvan zijn de meeste mensen in en rond Brussel gebaseerd.

Exclusieve opnames van Zwangere Guy die Ilja Leonard Pfeijffer voordraagt, Zaineb Hamdi met poëzie uit haar bundel Fils d'Arabe, Wide Vercnocke die zijn Muur bezingt en François Prodhomme die zijn onuitgegeven Un puissance leest. De onlangs overleden Daniel Dumile, ofte MF Doom, wordt gehuldigd door Night S. Yung. Verder brengt Youtubedichter Emmzie haar beklijvende ‘Mirror, mirror’ en horen we de nieuwe Brusselse band Nerts met hun ‘I Touched My Cat’. Jarvis Cocker licht zijn schrijfproces toe en ook Eileen Myles komt via Youtube de mix binnengeslopen met haar gedicht Merk. Verder horen we geluidsdichters Jaap Blonk, Ernst Jandl en Pipilotti Rist.

Beluister al dit spannends liefst met je koptelefoon, sluit je ogen of staar naar een panoramisch plafond of hectische horizon naar keuze.TRACKLIST

Dezron Douglas & Brandee Younger — Coffee (intro)

Luca Forcucci ft. Cara Stacey & Mpho Molikeng — E

Ilja Leonard Pfeijffer — Pandemie (read by Zwangere Guy)

Kae Tempest — What We Came After

Alex Deforce & Wiet L. — Goesting

Jaap Blonk — Time Is Open

Ernst Jandl — Tohuwabohu

Daedelus — Experience

Daniel Dumile (MF Doom) — Accordion, read by Night S. Yung

e.e. cummings / Teleferick — Inside my name a hidden track

Pipilotti Rist — Extremitäten (weich, weich)

Special Request — Chrysalis

Emmzie — Mirror mirror

PAL — Afzondering

Shy Dog — A Good Time

Lori Goldston — What You Can Hear From Here

Zaineb Hamdi — Fils d’Arabe

Merope — El Dvipa

Wide Vercnocke — Een muur

Ignatz — The Best Little ßar in Brussels

Eileen Myles — Merk

Jarvis Cocker about writing

Sage Alyte — Etincelles et crapauds

Nerts — I Touched My Cat

Reymour — Visage Espiègle

François Prodhomme — Un puissance

Kimya Dawson — Remember that I love you

Alex Deforce debuteerde in 2019 met poëzie aan de zijde van Nachtdichter alias Victor De Roo op het Amsterdamse label Knekelhuis. In datzelfde jaar werkte hij mee aan het album Casco van Brihang, waarop hij gedichten van Georges Perec voorlas. In september 2020 verscheen zijn eerste solo 7" vinyl bij Lexi Disques. Zie ook Alex Deforce op Bandcamp.

illustratie © coline cornélis
02.02.2021