Wissel op de toekomst

18.03.2024
Nieuws
VDS 8383 boekhandel Ilke

Internationaal literatuurhuis Passa Porta kijkt in zijn verjaardagsjaar ook uit naar de toekomst en zoekt een nieuwe algemeen directeur om die mee vorm te geven. Directeur Ilke Froyen en vice-directeur Adrienne Nizet geven beiden na negen jaar de fakkel door.

Ilke Froyen stond in 2004, samen met o.a. initiatiefnemer en pionier Paul Buekenhout, aan de wieg van het internationaal literatuurhuis. Ze verlaat Passa Porta nu om de nieuwe algemeen directeur van te worden van Cultuurconnect, die inzet op de digitale innovatie van de culturele sector.

Ilke volgde Sigrid Bousset op als directeur en stond 9 jaar lang aan het hoofd van Passa Porta samen met vice-directeur Adrienne Nizet, die zopas aan de slag ging bij The Shift, de Belgische duurzaamheidsbeweging.

Astrid Van Impe, voormalig directeur van Théâtre Le 140, volgt Adrienne Nizet op en zal als operationeel directeur het Passa Porta Festival en de structurele werking van het literatuurhuis coördineren, en de banden met het Franstalige literaire veld verzekeren.

Voor de opvolging van Ilke Froyen zoekt het bestuur een nieuwe algemeen directeur om het project verder te bezielen en, samen met Astrid en het Passa Porta-team, het literatuurhuis uitdagend in te vullen voor de toekomst.

Voorzitters Hugo De Greef en Laurence Jenard danken Ilke en Adrienne voor de gedrevenheid waarmee zij hun hun opdracht hebben ingevuld. Ze laten een financieel gezonde organisatie na. Samen vertaalden ze twee aparte vzw’s naar één artistieke werking, en integreerden het meertalige team. Ze slaagden erin om het project op maat van Brussel en met uitstraling in Europa te versterken, en de banden met de Vlaamse en de Franstalige gemeenschap aan te halen. In een snel veranderende staden wereld, kozen Ilke, Adrienne en het team van Passa Porta ervoor om de deuren van het literatuurhuis verder open te zetten. Letterlijk door de kantoorruimte op de eerste en tweede verdieping van de Dansaertstraat 46 in te richten als co-writing space voor makers en als broedplek voor startende initiatieven. Figuurlijk door ruimte te blijven geven aan genuanceerde maar vaak ook kritische schrijvers van overal ter wereld, en resoluut te kiezen voor nieuwe stemmen die mee de wereld van morgen helpen ontcijferen.

Ben jij de persoon om hier als algemeen directeur verder aan te bouwen? Dan vind je hier de vacature!

© Saskia Vanderstichele
18.03.2024