1920X1080 595Ba279D416E47034Ae8Feb94A89430D20C7D4D08Ae2

Passa Porta maakt deel uit van het Europese project Connecting Emerging Literary Artists (CELA). Samen met partners uit Spanje, Portugal, Roemenië, Nederland en Italië ondersteunt ons huis veelbelovend jong literair talent.

Connecting Emerging Literary Artists

Een selectie van 18 talentvolle schrijvers, 24 vertalers, 6 beginnende literair professionals én de 7 deelnemende literaire organisaties volgt met CELA een intensief traject gericht op het ontwikkelen van vaardigheiden, tools en een netwerk.

Gedurende het eerste jaar werden de talenten met masterclasses en residenties voorbereid op de Europese literaire markt, en leerden ze te communiceren met een internationaal publiek. In het tweede jaar van het traject worden de talenten geïntroduceerd in de Europese literaire markt. Dat gebeurt in 2018 en 2019 via een internationale marketing­ en publiciteitscampagne, een Europese tour langs zes grote festivals en diverse netwerk­events met bekende schrijvers, uitgevers en literaire organisaties.

De literaire talenten die deelnemen aan CELA ontwikkelen zo nieuwe skills, een internationaal netwerk en nieuw werk, door middel van een programma van schrijf­ en vertaalopdrachten.

Europees doel

Het doel van CELA is het scheppen van een Europese context voor een nieuwe generatie literaire makers.

Uitzonderlijk is dat het project literaire talenten de mogelijkheid biedt in een vroeg stadium van hun carrière intensief en internationaal samen te werken. Ook krijgen ze de kans om zich te presenteren aan een internationaal publiek. Bovendien geeft CELA de kleinere talen een grote kans: het project laat het geluid van de kleine stemmen horen in een koor dat vaak gedomineerd wordt door de grote zangers.

De drijvende krachten achter CELA

Het project is een samenwerking van zeven partners uit zes landen:

Cela Escuela 1

Wintertuin (Nederland, projectleider), Passa Porta (België), Booktailors (Portugal), Pisa Book Festival (Italië), Escuela de Escritores (Spanje), Cinepub (Roemenië) en Vlaams­Nederlands huis deBuren.

Foto©=Escuela

Het programma wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

De zeven CELA­-partners delen het geloof in de noodzaak van een duurzame infrastructuur voor literaire talentontwikkeling. Daarmee kunnen we de diversiteit van de Europese literatuur behouden. En we kunnen, onafhankelijk van de door bestsellers gedomineerde markt, uiteenlopende literaire talenten een duw in de rug geven.

CELA richt zich ook op het creëren van nieuwe digitale mogelijkheden voor literaire makers, en op het ontwikkelen van nieuwe manieren om inkomsten te verwerven als schrijver of vertaler. Op deze manier bouwen de geselecteerde talenten zowel aan een internationale literaire carrière als aan een kansrijke zelfstandige beroepspraktijk.

3 talenten namens Vlaanderen

Passa Porta en deBuren selecteerden Aya Sabi, Hannah Roels en Vincent Van Meenen voor het vierjarige talentontwikkelingstraject CELA. De namen van de Nederlandstalige vertalers binnen het CELA-traject worden later bekendgemaakt.

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld Land die genomineerd werd voor de OPZIJ literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee. In de tussentijd schreef ze columns voor verschillende media en werkte ze aan een aantal journalistieke stukken, ook staat ze graag op het podium. In 2018 ging zij met deBuren mee op schrijfresidentie. Ze werkt nu aan een roman die in 2020 bij Das Mag zal verschijnen.

Hannah Roels studeerde Romaanse talen en Literatuurwetenschap. Ze gaf een paar jaar Franse les aan migranten en volgde het schrijfatelier van Els Moors. In 2017 verscheen haar debuutroman Het Portret bij Prometheus. Korte verhalen van haar werden gepubliceerd in De Gids en DW B.

Vincent Van Meenen is schrijver en theatermaker. In 2014 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Daarna maakte hij twee jaar theater met vluchtelingen in Athene. In 2012 won hij WriteNow! en in 2016 verscheen bij Nijgh & Van Ditmar zijn debuutroman Licht en geluid dat in 2017 werd opgevolgd door Tuin. September 2019 verscheen We houden zo van Anthi, een non-fictiewerk over de liefde en Athene. Hij doctoreert in het surrealisme aan ARIA (Universiteit Antwerpen) en is docent bij AARS.

Gedurende de eerste twee jaar van CELA zullen zij aan de hand van masterclasses en (internationale) residenties werken aan hun handelingsrepertoire, vaardigheden en netwerk. In de twee volgende jaren staan internationale promotie en carrièreontwikkeling centraal. Houd ons magazine in de gaten om op de hoogte te blijven van hun wedervaren.

Bij het juryproces waren betrokken: Simone Atangana Bekono, Willem Bongers-Dek, Anissa Boujdaini, Ilke Froyen, Marianne Hommersom, Aline Lapeire en Alyssa Saro
foto's: Aya Sabi © Annemiek Mommers, Hannah Roels © Kristof Vadino, Vincent Van Meenen © Hiemstra Pavon