1920X1080 595Ba279D416E47034Ae8Feb94A89430D20C7D4D08Ae2

Passa Porta maakt deel uit van het Europese project Connecting Emerging Literary Artists (CELA). Samen met partners uit Spanje, Portugal, Roemenië, Nederland en Italië ondersteunt ons huis veelbelovend jong literair talent.

Connecting Emerging Literary Artists

Een selectie van 18 talentvolle schrijvers, 24 vertalers, 6 beginnende literair professionals én de 7 deelnemende literaire organisaties volgt met CELA een intensief traject gericht op het ontwikkelen van vaardigheiden, tools en een netwerk.

Gedurende het eerste jaar werden de talenten met masterclasses en residenties voorbereid op de Europese literaire markt, en leerden ze te communiceren met een internationaal publiek. In het tweede jaar van het traject worden de talenten geïntroduceerd in de Europese literaire markt. Dat gebeurt in 2018 en 2019 via een internationale marketing­ en publiciteitscampagne, een Europese tour langs zes grote festivals en diverse netwerk­events met bekende schrijvers, uitgevers en literaire organisaties.

De literaire talenten die deelnemen aan CELA ontwikkelen zo nieuwe skills, een internationaal netwerk en nieuw werk, door middel van een programma van schrijf­ en vertaalopdrachten.

Europees doel

Het doel van CELA is het scheppen van een Europese context voor een nieuwe generatie literaire makers.

Uitzonderlijk is dat het project literaire talenten de mogelijkheid biedt in een vroeg stadium van hun carrière intensief en internationaal samen te werken. Ook krijgen ze de kans om zich te presenteren aan een internationaal publiek. Bovendien geeft CELA de kleinere talen een grote kans: het project laat het geluid van de kleine stemmen horen in een koor dat vaak gedomineerd wordt door de grote zangers.

De drijvende krachten achter CELA

Het project is een samenwerking van zeven partners uit zes landen:

Cela Escuela 1

Wintertuin (Nederland, projectleider), Passa Porta (België), Booktailors (Portugal), Pisa Book Festival (Italië), Escuela de Escritores (Spanje), Cinepub (Roemenië) en Vlaams­Nederlands huis deBuren.

Het programma wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

De zeven CELA­-partners delen het geloof in de noodzaak van een duurzame infrastructuur voor literaire talentontwikkeling. Daarmee kunnen we de diversiteit van de Europese literatuur behouden. En we kunnen, onafhankelijk van de door bestsellers gedomineerde markt, uiteenlopende literaire talenten een duw in de rug geven.

CELA richt zich ook op het creëren van nieuwe digitale mogelijkheden voor literaire makers, en op het ontwikkelen van nieuwe manieren om inkomsten te verwerven als schrijver of vertaler. Op deze manier bouwen de geselecteerde talenten zowel aan een internationale literaire carrière als aan een kansrijke zelfstandige beroepspraktijk.

Foto©=Escuela