Iris Boudreau

Buitenlandse auteurs
08/24/2017 - 09/15/2017
Iris Boudreau

Iris Boudreau (1983) is een Canadese illustratrice uit Montréal. In 2006 verliet ze de Université de Québec en Outaouais met een bachelor striptekenen op zak. Hoewel ze meerdere plastische kunstvormen beoefent, ligt haar focus voornamelijk op het tekenen en schrijven van stripalbums. Haar stijl onderscheidt zich door vrolijke kleuren en dynamische lijnen en legt een grote nadruk op het narratief, dat in haar vroegere werk vooral (auto)biografisch is maar gaandeweg meer naar fictie evolueert. Ze schrijft en tekent over alledaagse thema’s als het stadsleven, de liefde en de complicaties van sociale interacties en hanteert daarbij een humoristische, vaak spottende ondertoon. Haar fictieve personages, zoals Justine (uit het gelijknamige album uit 2011), worden geportretteerd in een ongewone, verrassende realiteit. Haar werk wordt internationaal gevolgd. Zo reisde ze in maart een tweetal weken door Japan om over haar oeuvre te spreken en lezingen te geven over de Quebecse stripcultuur.

Boudreau debuteerde met Dans mes rellignes (2006), een geïllustreerd dagboek dat haar meteen een eerste prijs opleverde. Ook ander werk, zoals L’ostie du chat – Volume 1 (geschreven en geïllustreerd samen met Zviane, 2011) werd gelauwerd. In 2013 wordt La liste des choses qui existent uitgebracht, een kleurrijke uiteenzetting van willekeurige objecten en hun oorsprong, opgevolgd door Encore plus de choses qui existent in 2015.

Iris Boudreau zal tijdens haar residentie vooral werken aan Folk, een westernstripverhaal in drie volumes. Hoewel het verblijf in de flat op de Oude Graanmarkt haar de kans zal bieden om afgezonderd en voltijds met het schrijven en illustreren bezig te zijn, zal ze van de gelegenheid gebruik maken om zich onder te dompelen in de rijke en levendige Belgische stripcultuur en van gedachten te wisselen met kennissen en collega’s uit haar vakgebied.