David Szalay

Buitenlandse auteurs
09/17/2018 - 10/15/2018
David Szalay Bw

David Szalay (1974) is romanschrijver. Hij werd geboren in Canada als zoon van een Hongaarse vader en een Canadese moeder. Hij groeide op in het Verenigd Koninkrijk, verbleef een tijdje in Brussel, en woont momenteel in Budapest. In 2010 werd Szalay door The Telegraph opgenomen in de lijst van de 20 beste Britse schrijvers onder de 40. Het Britse magazine Granta verkoos hem als ‘one of Granta’s Best of Young British Novelists in 2013’.

Szalay studeerde af aan de universiteit van Oxford en debuteerde in 2008 met London and the South-East, een roman waarin de centrale rol van werk in een mensenleven wordt belicht. Voor dit boek ontving Szalay de Betty Trask Prize en de Geoffrey Faber Memorial Prize.

All That Man Is (2016) werd laaiend enthousiast ontvangen en genomineerd voor de Man Booker Prize. The Times schreef: ‘It’s hard to imagine reading a better book this year.’ Dit boek – waarover onenigheid bestaat of het al dan niet een roman is – bevat verschillende verhaallijnen die allemaal het ego van de Europese man onderzoeken. Szalay voert negen personages met verschillende leeftijden, beroepen en woonplaatsen op en bestudeert genadeloos hun gedragingen. Is de Europese man in crisis?

All That Man Is is het eerste werk van Szalay dat in het Nederlands vertaald werd (Wat een man is, Nijgh & Van Ditmar, 2016). David Szalay verblijft in België van 18 september tot 15 oktober 2018.