2024 - Marcello Quintanilha

Buitenlandse auteurs
02/09/2024 - 30/09/2024
Marcello_Quintanilha_Luciana_de_Oliveira

Marcello Quintanilha (Niterói, 1971) is een Braziliaanse schrijver en auteur van graphic novels.

In 1988 begon Marcello reeds als autodidact strips over horror en vechtsporten te tekenen. In 1999 publiceerde hij zijn eerste strip Fealdade de Fabiano Gorila. Drie jaar later verhuisde hij naar Barcelona en tekende hij voor de stripreeks Zeven kogels voor Oxford, met scenario’s van Jorge Zentner en Montecarlo. Na een reis naar de hoofdstad van Bahia lanceerde hij Salvador, een hybride mix tussen proza en illustratie. Daarna volgden Sábado dos meus amores (2009) en Almas Públicas (2011). In 2012 bewerkte hij de klassieke roman O Ateneu van de negentiende-eeuwse Braziliaanse schrijver Raul Pompeia.

Tungstênio (2014) was een internationaal succes dat Quintanilha verscheidene prijzen opleverde, waaronder zijn eerste prijs in Angoulême, de Fauve Polar. De verfilming door regisseur Heitor Dhalia was in 2018 te zien in de Braziliaanse bioscopen. In 2015 verscheen Talco de Vidro, gevolgd door Hinário Nacional (2016), Todos os Santos (2018) en Luzes de Niterói (2018). In 2020 publiceerde hij zijn eerste roman, Deserama.

Zijn recentste boek is Luister, mooie Marcia (Concertobooks, 2022), waarmee Marcello Quintanilha de geschiedenis inging als de eerste Braziliaan die de Fauve d’Or ontving, de belangrijkste prijs van het Festival van Angoulême en van de meest prestigieuze in de stripwereld. Momenteel woont en werkt hij nog steeds in Barcelona.

Tijdens zijn residentie in Passa Porta werkt hij aan een graphic novel over een voormalige nazi-officier die tijdens de Koude Oorlog als dubbelspion werkt voor zowel de Russen als de Amerikanen. Het hoofdpersonage is gevestigd in Brussel en trekt vervolgens naar Brazilië, waar de stad Brasilia wordt gebouwd en de architectuur van Oscar Niemeyer de wereld verovert.

Deze residentie wordt mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van Brazilië in Brussel en het Instituto Guimarães Rosa.

Foto: Luciana de Oliveira