Aboud Saeed: The Smartest Guy on Facebook

wo 05.12.2018
20:00 - 21:30
Illu Aboud Saeed

Locaties

Passa Porta

Prijs

VVK: €7/5 Kassa: €9/7

Taal

Engels en Arabisch

Met zijn ongewone statusupdates op Facebook over de oorlog in Syrië werd Aboud Saeed op slag beroemd. De verzamelde berichten vormen een hoogst uniek oorlogsrelaas. Hij komt voor het eerst naar België en praat in Passa Porta over zijn boek The Smartest Guy on Facebook en zijn nieuwe leven in Europa. Interview: Waseem Ibraheem.

Like & share

Voorjaar 2011. De Syrische smid en lasser Aboud Saeed (1983) begint op zijn Facebookpagina te posten over het leven in oorlogstijd. En gelukkig zijn er vele emoticons: zijn statusupdates zijn wrang, boos, confronterend, komisch, absurd of anarchistisch. Altijd slaan ze nagels met koppen. Het aantal volgers van Saeed schoot razendsnel omhoog.

Nog geen jaar later prees de Libanese krant Annahar Saeeds proza-bytes vol zwarte humor de hemel in: “Facebook bezoeken zonder Aboud Saeed te leren kennen, is als Parijs bezoeken zonder de Eiffeltoren te zien.” De tekstflashes van Saeed over vrijheid, luchtbombardementen, zijn moeder, seks en oorlog roepen vergelijkingen op met het werk van Charles Bukowski en Henry Miller.

Arabisch op het scherm, Duits op papier

De Kunstverein München nodigde Aboud Saeed in november 2013 uit. Duitsland verleende hem politiek asiel en sindsdien woont de auteur in Berlijn. Datzelfde jaar nog besloot uitgeverij mikrotext een selectie uit Saeeds beruchte Facebookberichten te vertalen van het Arabisch naar het Engels en het Duits, en respectievelijk uit te geven als The Smartest Guy on Facebook en Der klügste Mensch im Facebook.

Intussen heeft de Syrische schrijver reeds een tweede boek uit: Lebensgroße Newsticker. Szenen aus der Erinnerung (mikrotext & Spector Books, Berlijn, vert. Sandra Hetzl, 2015). En in september 2018 was Saeed te gast op het Berlijnse Literaturfestival.

Rijkdom uit het Midden-Oosten

Deze unieke avond komt voort uit een samenwerking tussen Passa Porta en Lagrange Points, een nieuw Brussels initiatief dat de enorme diversiteit van de Arabische cultuur en literatuur voor het voetlicht brengt.

Lagrange Points is een collectief van studenten, docenten, muzikanten, schrijvers en cultuuractivisten uit het Midden-Oosten en Europa. De groep binnen wil binnenkort de eerste Arabische boekhandel met café openen in Brussel. Passa Porta en Passa Porta Bookshop steunen Lagrange Points met advies en gezamenlijke programma’s.

ORG. Passa Porta, Lagrange Points

Binnenkort bij