Counterforces: lore binon, ikraaan & amina osmanu

vr 24.03.2023
20:00 - 22:00
Zangeres

Categorie

muziek, performance

Kostprijs

€21

praktische informatie

verkoop via beursschouwgurg


Taal

gezongen in het nederlands, frans en engels

Drie zangeressen incarneren op het podium de bezweringen, tovenarijen en andere fantastische tactieken van diverse vrouwelijke archetypes. Hun teksten en scenario zijn gebaseerd op een hoofdstuk van Dominique De Groens vuistdikke roman in wording, waarin drie jonge vrouwen samen een verbond smeden om patriarchaat en kapitaal te bevechten.

We lijken beland te zijn in een duistere tijdlijn, gekenmerkt door ongelijkheid, polarisatie en ecologische apocalyps. Zijn er andere uitwegen mogelijk dan wanhoop, ontkenning, apathie of techno-utopisme? Een alternatief pad wordt belichaamd door jonge vrouwen die op onbevangen wijze het noodlot uitdagen. Een speels, feestelijk maar tegelijkertijd fel en krachtig verzet, een traditie van vrouwelijke magische rebellie die vanouds traditionele machtsstructuren ondergroef en die menig patriarch naar het idee van de brandstapel deed grijpen.

De zangeressen krijgen carte blanche voor de manier waarop ze Croenes mechanistisch/romantisch pianospel vocaal te lijf gaan.

Deze voorstelling vormt de artistieke brug tussen het Klarafestival en Passa Porta Festival.

Dominique De Groen (1991) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Haar werk verschijnt o.a. in Deus Ex Machina, Kluger Hans en op Samplekanon en hard//hoofd. In 2017 verscheen haar debuutbundel Shop Girl. Later volgden nog Sticky Drama (2019), offerlam (2020) en Slangen (2022). Ze post poëzie en beeldend werk op www.vulpix91.be. Het werk van Dominique De Groen werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, de Herman de Coninckprijs en de Fintro Literatuurprijs. De Groen is winnaar van de Fintro Publieksprijs 2021, de Jan Campert-prijs 2022 en de Cultuurprijs van de Stad Gent 2022.

Frederik Croene (1973) is pianist en componist. Na een periode als autodidact schreef hij zich in aan het Lemmensinstituut bij Alan Weiss. Door een groeiende belangstelling voor hedendaagse muziek en nieuwe uitvoeringspraktijken, verhuisde Frederik Croene naar Gent en volgde er pianolessen bij Claude Coppens. Nadien trok hij naar Brussel, waar hij in 1999 het meesterdiploma behaalde bij Boyan Vodenitcharov. Met traditionele pianorecitals trad hij op in Estland, Slovakije, Rusland, Hongarije, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Daar bracht hij telkens ook diepgravende uitvoeringen van Belgische muziek waarvoor hij in 2005 de Pelemansprijs mocht in ontvangst nemen. Sinds 2003 bracht hij ook tal van platen en cd’s uit, met als meest recente hoogtepunt Solastalgia uit 2022.

Lore Binon (1985) studeerde viool en vooral zang in Brussel, Barcelona en Amsterdam. Haar fijngevoelige en rijke muzikale persoonlijkheid maakt haar een veelgevraagde soliste in binnen- en buitenland. Ze koestert een grote liefde voor kamermuziek, maar werkt ook mee aan muziektheatervoorstellingen, operaproducties en hedendaagse muziekconcerten. Zie ook lorebinon.com.

Amina Osmanu a.k.a. Amos vormt samen met Truenoys A/T/O/S (a taste of struggle). In 2020 brachten ze met Waterman hun derde album uit.

IKRAAAN is het pseudoniem van zangeres Ikraan Mohamed Haji. In 2019 verscheen haar eerste ep, HAPPY PILL. Een jaar later selecteerde Studio Brussel IKRAAAN voor de finale van De Nieuwe Lichting en maakte ze het nummer Waarom met Jef Neve. In 2022 brak ze door met haar eerste album Geestelijke Gezondheidszorg.

 

ORG. Passa Porta, Klara Festival, Concertgebouw Brugge, De Beursschouwburg en B-Classic

Binnenkort bij