Schrijven weg van huis

zo 26.03.2023
15:00 - 16:00
DWB 2023 01 COVER 00 FRONT

Categorie

boekpresentatie

Kostprijs

weekendpas: €35/32 (€37 voor extra steun aan united stages) - dagpas: €20/17 (€22 voor extra steun aan united stages)

korting

het voordeeltarief geeft 3€ korting aan al wie er baat bij heeft. paspartoe en article 27 geaccepteerd.

Taal

in het nederlands en engels

Een thuis bezitten op de wereld. Het is misschien wel een van onze meest fundamentele drijfveren. Weinig gebeurtenissen zijn tragischer dan van je thuis verstoten te worden, door ontheemding, ballingschap en exil. Dat bewijst de wereldactualiteit dagelijks pijnlijk.

In het DW B-nummer Exil. Schrijven weg van huis staan zij centraal: schrijvers die zelf ontheemd zijn. Welke thema’s snijden ze aan? Hoe ervaren ze de impact van hun vlucht, hun nieuwe onderkomen waar ze een thuis proberen op te bouwen? Hoe gaan ze om met het gemis naar hun thuisland, een plek die mogelijk nog slechts bestaat in hun dromen, herinneringen en verhalen? Hoe verhouden ze zich, als schrijvers, tot hun moedertaal en de taal van hun nieuwe omgeving? En bovenal: wat is dat, een thuis? Schrijven blijkt in een exilsituatie véél meer dan zomaar een houvast.

Curatoren Sigrid Bousset, Alicja Gescinska en Ellen Van Pelt presenteren en interviewen Sulaiman Addonia (Eritrea, België) en Firoozeh Farjadnia (Iran, Nederland).

over de auteurs

Firoozeh Farjadnia groeide op in Kermanshah, een plaats in het Koerdische deel van Iran. In 1995 vluchtte ze op 25-jarige leeftijd naar Nederland, waar ze een opleiding Bouwkunde volgde. Firoozeh schrijft romans, korte verhalen en columns. In 2014 debuteerde ze met de roman Postvogel. In mei 2017 verscheen haar tweede roman in het Farsi. Ze werkt momenteel aan een korte verhalenbundel en aan haar derde roman.

Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver. Zijn eerste roman, Als gevolg van liefde, stond op de shortlist van de Commonwealth Writers’ Prize en verscheen in meer dan twintig talen. Stilte is mijn moedertaal stond op de longlist van de Orwell Prize for Political Fiction en de shortlist van de Lambda Awards 2021. Addonia woont in Brussel, waar hij een schrijfacademie voor vluchtelingen heeft opgericht, evenals de literaire prijs To Speak Europe in Different Languages (in samenwerking met Specimen Press). Ook organiseert hij het literaire Asmara-Addis-festival.

Sigrid Bousset werkte als dramaturge, curator en cultureel manager ondermeer met Jan Lauwers, Anne-Teresa De Keersmaeker en Jan Fabre. Ze stond mee aan de wieg van Het beschrijf dat zich transformeerde tot Passa Porta. Sigrid Bousset stond zeven jaar aan het hoofd van het internatonale literatuurhuis. Nadat ze eerder al Gesprekken met Ivo Michiels publiceerde schrijft Bousset momenteel aan een persoonlijk biografisch boek over deze reus uit de Vlaamse letteren.

Alicja Gescinska is schrijver en filosoof. Haar filosofische debuut De verovering van de vrijheid oogstte alom lof. Met haar debuutroman Een soort van liefde won ze de Debuutprijs. Haar essay Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid stond op de shortlist voor de Socratesbeker. In 2020 schreef ze het essay voor de Maand van de Filosofie: Kinderen van Apate. Over leugens en waarachtigheid. Haar theatermonoloog Apate spreekt verscheen in het voorjaar van 2022, waarin zij spreekt over de leugen als deugd.

Ellen Van Pelt is schrijfster. In een vorig leven werkte ze als psychologe. In 2015 debuteerde ze met de roman Drift. In 2020 volgde Deze wereld is geen ergernis waard, een biografie over Roger Van de Velde.

Over DW B

DW B is het grootste, oudste en bekendste literair tijdschrift van Vlaanderen. Onder hoofdredactie van Hugo Bousset groeide DW B uit tot een laboratorium voor de kruisbestuiving van literatuur en andere kunstvormen, zowel op papier als digitaal en met een regelmatig aanbod van podiumactiviteiten. Door literatuur, beeldende kunst, fotografie, architectuur en andere kunsten met elkaar in contact te brengen hoopt het tijdschrift elk van die kunsten tot een voortdurende staat van vernieuwing en verwondering te brengen. In de redactie werken talenten als Arnoud van Adrichem, Charlotte van den Broeck, Elma van Haren, Koen Peeters, Yves Petry, Johan de Boose, Fikry El Azzouzi, Alicja Gescinska, Patrick Bassant, Jens Meijen, Esohe Weyden en Peter Vermeersch mee aan voortdurende kwaliteit, relevantie, revelatie en innovatie.

Vergeet de zomertijd niet. Op zondag 26 maart verandert de tijd van 2:00 naar 3:00 uur.

Org. DW B, PEN Vlaanderen, Passa Porta

foto © cover DW B

Binnenkort bij