Dead Ladies Show #1 Brussel

wo 04.12.2019
20:00 - 22:00
Dls Basis Passaporta Web 600X400 Def Colour

Locatie

Beursschouwburg

Categorie

muziek, lezing

Kostprijs

VVK: €7/5 Kassa: €9/7

Taal

in het Nederlands

Schrijfster Gaea Schoeters presenteert de Dead Ladies Show, een avondvullend spektakel over drie opmerkelijke vrouwen die blijvende bewondering verdienen.

In deze eerste aflevering breken Chokri Ben Chikha, Bieke Purnelle en Annelies Verbeke een lans voor de Nieuw-Zeelandse auteur Katherine Mansfield, de Berberse rebellenleidster Dihya, en de Lets-Amerikaanse fietsende globetrotster Annie Londonderry. Mezzosopraan Els Mondelaers wekt samen met pianiste Lies Colman de Armeens-Amerikaanse zangeres en componiste Cathy Berberian weer tot leven.

Miskende vrouwen voor het voetlicht

Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek

In elke Dead Ladies Show delen twee vrouwen en een man, bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars, hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen.

Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie vertellingen volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

De gasten voor de Dead Ladies Show #1

Chokri Ben Chikha is acteur, theatermaker, docent en auteur. Sinds 2007 is hij docent en artistiek onderzoeker aan het Gentse KASK. In 2009 richtte de internationale performancegroep Action Zoo Humain op, waarvan hij nog steeds artistiek leider is. In 2017 verscheen bij LannooCampus zijn boek Zoo Humain. De Blijde Terugkeer van de Barbaar.

Bieke Purnelle is co-directeur van vzw Rosa, kenniscentrum voor gender en feminisme, columnist, journalist en vurig liefhebber van de fiets.

Annelies Verbeke schrijft voornamelijk romans, verhalenbundels en theaterteksten, waarvoor zij verschillende prijzen en nominaties ontving. Haar werk verschijnt in 24 talen. Haar jongste publicatie is de novelle Deserteren, een tragikomisch verhaal over het (einde van het) schrijverschap.

De Belgische mezzosopraan Els Mondelaers specialiseerde zich als soliste in de hedendaagse muziek. De wereld van het muziektheater, hedendaagse dans en performance werden naast de hedendaagse concertpodia haar nieuwe habitat.

Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetente, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatie-functie aan het conservatorium van Antwerpen.

Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Haar meest recente roman, Zonder Titel #1, verscheen bij uitgeverij Querido. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.

Berlijnse origines

Het idee van de Dead Ladies Shows komt overgewaaid uit Berlijn, waar Gaea Schoeters de shows leerde kennen tijdens haar residentie bij het Literarisches Colloquium in 2017. Bedenkers Katie Derbyshire en Florian Duijsens gaven hun zegen voor een Belgische versie, die wordt gecurateerd door Gaea Schoeters en georganiseerd door Passa Porta. Zie ook deadladiesshow.com, waar een interessante ‘Hall of Dames’ wordt bijgehouden, en een overzicht te vinden is met podcasts van alle shows in en buiten Berlijn.

Org. Passa Porta
Coprod. Beursschouwburg, LOD muziektheater, Kaap/Vrijstaat O.
Foto's: Bieke Purnelle © Brecht Goris, Annelies Verbeke © Alex Salinas, Chokri Ben Chikha © Eric Schrijver